Начало Здраве Днес целият свят се обединява срещу рака

Днес целият свят се обединява срещу рака

СПОДЕЛИ
Svetoven_den_za_borba_s_raka
posredniknews.com

Поразените у нас са 300 000

На днешната дата отбелязваме Световния ден за борба с рака. На 4 февруари се обединяваме в опит да бъдат спасени милиони животи чрез повишаване познанието за болестта.

Според данни на Световната здравна организация /СЗО/ раковите заболявания са сред водещите причини за заболеваемост и смъртност в световен мащаб, с приблизително 14 милиона нови случая и 8,2 милиона смъртни случаи, от които 4 милиона са на възраст между 30 и 69 години.

Тази година Световният ден за борба с рака е под мотото „Ние можем. Аз мога“ и стартира нова кампания „Говорещи ръце”. За какво става дума? Идеята е да се допълни основното мото „Ние можем. Аз мога”, като напишем на ръцете си подобни послания, които да дават кураж и стимул за борба със заболяването.

Снимайте и споделете вашите послания в социалните мрежи, за да може те да достигнат до хората в целия свят. Този път целта е да покажем как всеки може да даде своя принос – като общност и като индивидуалности, за да се намали заболеваемостта от рак в световен мащаб. Това е забавен и лесен начин да станете съпричастни към Световния ден за борба с рака. „Аз мога да потърся подкрепа” или „Можем да работим заедно, за да се излекуваме” – това са примерни послания в кампанията.

Какво причинява рак?

Почти 80% от злокачествените заболявания се дължат на факторите на външната среда, начина на живот и бит на хората и тяхното поведение, навици и обичаи. Доказана е ролята на 4-те основни рискови фактори – употребата на тютюн и тютюневи изделия, нездравословното хранене, намалената физическа активност и злоупотребата с алкохол. Употребата на тютюн е най-важният рисков фактор за рак причинява около 20% от смъртните случаи от рак в световен мащаб и около 70% от смъртните случаи от рак на белия дроб в световен мащаб.