Начало Общество Днес в Панагюрище ще отбележим 185 години от рождението на Петър Щърбанов

Днес в Панагюрище ще отбележим 185 години от рождението на Петър Щърбанов

СПОДЕЛИ

Днес, от 17.30 часа, в Дудековата къща ще бъде отбелязана 185-та годишнина от рождението на Петър Щърбанов, член на Привременното правителство по време на Априлското въстание.

d0bfd0b5d182d18ad180-d189d18ad180d0b1d0b0d0bdd0bed0b2

Петър Щърбанов е роден в Панагюрище през 1832 г. Зет на Петър Дудеков             /женен за негова дъщеря/. Щърбанов е бил културен човек и е знаел няколко езици – гръцки, турски и руски.Той е търгувал с абаджийска стока и е водил сметките на тъста си. По време на Априлското въстание Петър Щърбанов е бил член на Привременното правителство и е взел участие във всички боеве с турците. Той е превеждал писма на чужди езици.

На 30 април 1876 г., напускайки позицията Канлъ Табия, той се отбил в къщата си да прибере жена си и децата си, но те били у Дудекови и той отишъл да ги търси. Там заварил събрано цялото население от махалата и група въстаници. В избата на Дудековата къща били укрити десетки жени и деца. Мъжете били настанени около мазгалите, намиращи се встрани на голямата порта и прозорците на къщата.

Когато голяма група башибозуци влезли в двора на къщата и започнало клането на невръстни хора, за далия клетва революционер Петър Щърбанов да не се предава жив на неприятеля настъпил крайният момент. Той постъпил като Кочо Честименски. Най-напред искал да убие жена си и децата си, но бил възпрян от другите укрили се в избата. Когато чул предсмъртните охкания на своя дядо Петър Дудеков и разправата на турците с другите въстаници, напъхал в устата си дулото на револвера и завършил геройския си живот.