Начало Култура Днес в Стрелча откриват изложба, посветена на Апостола

Днес в Стрелча откриват изложба, посветена на Апостола

СПОДЕЛИ
restorant
Исторически музей – Стрелча организира изложба под надслов „Дела трябват“, посветена на 180 години от рождението на Апостола.
До 18 юли в сградата на музея в Стрелча ще бъдат показани документи и снимки, които свързват Левски със Стрелча.

Първото идване на Левски в Стрелча е на 22 май 1869 година, припомня pa-media.
Тогава той отсяда в хана на Дело Стойнов Сапунджиев /Дели Дело/ и се среща с някои от по-будните стрелчани.
Разглежда училището и дава идея с наличните книги да се обособи публична читалня, а под това прикритие се провежда и бунтовническа дейност.

Второто знаменателно посещение на Левски в Стрелча е през месец октомври 1871 г. е оставило дълбока следа в живота на стрелчани. Апостолът се явил преоблечен като протестантски проповедник, който разнасял библия. Според Мильо Балтов между нейните страници той бил скътал “разни комитетски книжа и вестниците на Каравелов”, които оставил в читалнята на училищната библиотека.”

Тогава бил разширен кръгът на бъдещите революционни дейци и чрез въстаническата клетва пред евангелието и револвера вечерта на 28 срещу 29 октомври 1871 година бил създаден комитет в състав: Дело Стойнов Сапунджиев, свещеник Бойчо Петров, Рашко Генчов Гуджев, Марин Ангелов Балтов, Ганчо Вельов Гелеменов, Ганчо Мильов Чиширанов, Филип Мильов Чиширанов. В тази знаменателна вечер Левски поставил определени задачи на комитетските дейци и посочил строго определен метод на действие. След клетвата членовете на комитета отчели пред своя Апостол, че са събрали 89 и половина златни турски лири. Левски останал изненадан от голямата щедрост на стрелчани, но не взел със себе си парите. Той поръчал да имат готовност да ги предадат срещу разписка и печат, щом им се обади, като пояснил, че са нужни за пушки, които скоро ще потрябват.

Това знаменателно посещение в Стрелча Апостолът е отбелязал и в джобното си тефтерче, в което пише: „Стрелча с коня заедно 18 гроша”, а Историческият музей разполага с факсимиле на тази страница.

Никак не е случаен и фактът, че най – хубавата народна песен за Васил Левски „Река се назад не връща” се е родила в Стрелча.”