Начало Общество До дни ВАС се прозинася за Общинския съвет в Панагюрище

До дни ВАС се прозинася за Общинския съвет в Панагюрище

СПОДЕЛИ

ДПС се представлява от адвокатско дружество, в което единият съдружник е осъден на 5 години затвор, а другият е член на ОИК

До дни Върховният административен съд ще се произнесе имало ли е нарушения при провеждане на избора за общински съветници в община Панагюрище.
Делото, образувано по жалба на ОИК-Панагюрище, бе гледано вчера.
Припомняме, че със свое Решение№796/18.11.2019 Административен съд – Пазарджик счете, че изборът на общински съветници в община Панагюрище е недействителен, понеже бил манипулиран, като конкретно това се е случило при преброяването на бюлетините в СИК №3, която се намираше в ОУ „Двайсти април“ – Панагюрище. Делото бе образувано по жалба на ДПС, в която са изложени твърдения за извършени нарушения от страна на СИК в изборния ден, довели до опорочаване на изборния процес.
Решението на пазарджишкия Административен съд бе обжалвано от Общинска избирателна комисия – Панагюрище пред Върховният административен съд, където на 9 декември бе образуваno  дело №14049/219.
По време на заседанието вчера прокурорът е изказал становище, че жалбата на ОИК – Панагюрище е основателна, научи ПИА. Какво ще e решението на съда, ще стане ясно до дни.
В съдебната зала вчера са присъствали представители на ОИК – Панагюрище, а съветниците от групата на ГЕРБ са били представлявани от адвокат Чавдар Чавдаров.
Любопитен факт е, че ДПС се представлява от Адвокатско дружество Бельов и Стоименов, в което единият съдружник – скандалният пазарджишки адвокат Лука Бельов, е осъден през март 2019 г от Пазарджишкият окръжен съд на 5 години лишаване от свобода и лишен от право да упражнява адвокатската си професия за период от 5 години заради противозаконно присвояване на паричната сума от 144 550 лева, собственост на Община Ракитово. Присъдата се обжалва пред Апелативния съд. Другият съдружник Христо Ботев Стоименов пък е …член на ОИК.