Начало Местна власт Умъртвиха безпризорна крава, нахлула в частен имот

Умъртвиха безпризорна крава, нахлула в частен имот

СПОДЕЛИ

Пусната на свободна паша крава, влязла в земеделски имот, е заловена от общински служители и полиция в Панагюрище. Акцията е проведена на 15 януари по сигнал от собственика на нивата. За съжаление се наложило добичето да бъде умъртвено – нямало нито ушна марка, нито документи. За целта са повикани експерти от Областната дирекция по храните, а трупът е изпратен в екарисаж.

Ето и коментара на общинският съветник от ВМРО Петър Мулешков:

 

„Общинските власти употребиха болезнена инжекция, но така направиха огромна крачка към решаване важен проблем на панагюрци.

На 15.01.2020 година законно беше умъртвен един от скитащите без надзор „цигански коне“. Така повечето панагюрци наричат онези домашни животни – коне, крави, кози.., които са пуснати нагло и безнаказано от своите собственици да скитат по пътищата пред колите ни, да тъпчат и пасат посевите и градините ни, да осират и разпространяват болести по парковете и градинките, да съсипват новозалесените гори….

Сигурно са стотици трудолюбивите панагюрци, които спряха да обработват бащините си бостани и ниви заради набезите на „циганските коне“ . Повечето от нас са изтръпвали при появата, особено в тъмно, на коне пред колите ни. Може да са стотици пострадалите при ПТП по такава причина. Много са майките, които са се борили с кърлежите и бълхите по децата си след разходка в парка – сред скитащите „цигански коне“. Хиляди грижливо засадени овощни и горски фиданки изсъхнаха прегризани.

Десетки години безсилни и дори смешни бяха усилията на пострадалите, възмутените, полицаи, прокурори, съдии, земеделски общински служби, ветеринари, полски пазачи, кмета, общинските съветници…да борят тази обществена болест с хомеопатични лекарства – човешки молби и заплахи към безскрупулните собственици, жалби до община, полиция, съд, прокуратура, горско…, чрез глоби, присъди, постановления, общински наредби, заповеди…

Двайсетината собственици на скитащи „цигански коне“ /не само цигани/ бяха намерили успешно противодействие срещу хорските и властнически усилия – не им пука за причинените вреди и ядове, не плащат глобите, не маркират животните и отричат да са техни… Само един пример – всеизвестният Сандо притежаваше десетки такива животни и са му наложени стотици глоби, които той така и не плати, а наследените от него добичета продължават и до днес да мачкат и осират възмущението на панагюрци.

На 15.01.2020 година няколко държавни служители май откриха лекарството и заслужиха моите поздравления. Умъртвяващата „циганския кон“ инжекция е болезнена – както за нас, които обичаме животните, така и за собственика, който този път понесе загуби, а беше убеден, че е недосегаем. Добрите лекарства са горчиви и болезнени – но лекуват.

Служителите намериха перфектно правно основание за приноса си към общественото спокойствие – чл.139а от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Изправиха закона и професионализма си срещу наглостта на недосегаемите. Засега успяха. Факт е – отвсякъде пристига информация за вече вързани и прибрани „цигански коне“. Все пак – не изхвърляйте рецептата и спринцовката!“