Начало Култура Доайенът на музейното дело Атанас Атанасов с 80-годишен юбилей

Доайенът на музейното дело Атанас Атанасов с 80-годишен юбилей

СПОДЕЛИ
Днес 80-годишен юбилей празнува Атанас Атанасов – историк, общественик, доайен на музейното дело.
Завършва Софийския университет – специалност „История“, специализира Археология. Работи като редактор във вестник „Оборище“ и уредник в музея. От 1972 до 1990 г. е  директор на Исторически музей – Панагюрище, едновременно с това от 1977 до 1982 г. е Председател на Общинския съвет за култура. През 1991 – 1993 г. е началник отдел „Култура“ към Общинска администрация. Автор е на статии и монографии, по-значими от които са: „В търсене на истината за 20 априлий в Панагюрище“, „Бенковски -Бобеков, кофликти и единодействие“, „Участие на панагюрските занаятчии в Априлското въстание“ и др. Съставител е на албума „Панагюрище“, София-прес, 1983 г. Съвместно с Боян Ангелов са съставители на албума „Панагюрище, 1998 г., с д-р Георги Китов на албума „Панагюрското златно съкровище“, с колектив на представителния албум „Април 1876 – въстанала България“, Пловдив, 2006 г. и отново в колектив е съавтор на „Панагюрска енциклопедия“, София, 2007 г. Автор е на сценариите за филмите: „Оборище – Първо българско велико“, „Век признателност“, „Русите идат, Христос возкресе“ и др. Получил е държавни отличия, включително почетни грамоти от Чехословашкия културно-информационен център в София, Параходство „Български морски флот“ и др. Един от инициаторите за създаване на фондация „Оборище“, на която е председател (1997-2001); на Сдружението на възрожденските градове, на което е секретар (1998-2001); на Издателска къща „Оборище“, чийто управител е от 1993 до 1996 г.
Днес юбилярът получи поздравителен адрес от колектива на Исторически музей – Панагюрище и лично от името на директора на музея доц. д-р Атанас Шопов.
„Пожелаваме Ви да бъдете здрав и благословен, горд с годините си, с това, което сте извървял и с това, което сте постигнал като творец, ръководител и деятел на културата в Панагюрище. Желаем Ви спокойни и щастливи дни, заобиколен от обичта на близките и любими хора и винаги добре дошъл в Исторически музей – Панагюрище!“ С тези думи Сабина Барзекова се обърна към Атанас Атанасов, който бе видимо трогнат от уважението и почитта, оказана му от Историческия музей.
Снимки: Исторически музей-Панагюрище