Начало Общество Доброволецът по програма „Фулбрайт“ Чейс Форстър: Обичам Панагюрище, хората тук са забележителни

Доброволецът по програма „Фулбрайт“ Чейс Форстър: Обичам Панагюрище, хората тук са забележителни

СПОДЕЛИ
Американецът Чейс Форстър – помощник-учител по английски език, се раздели със своите приятели от Панагюрище, след като една година работеше с ученици от Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм. Развълнуваният Чейс сподели, че Панагюрище вече е любимият му град. Неговата преподавателска мисия бе по линия на програма „Фулбрайт“ и бе осъществена с подкрепата на „Асарел-Медет“АД, фондация „Лъчезар Цоцорков“ и „Оптикоелектрон“АД.
„Когато разбрах, че ще идвам в Панагюрище, започнах да търся в Гугъл информация за града“, спомня си Чейс. „Намерих само една снимка от паметника. След една година тук вече знам много за града и мога да ходя навсякъде. Хората ме познават и ме поздравяват „Здравей, Чейс“. В началото не знаех нищо за Панагюрище, но сега го обичам. Първата дума на български, която научих, беше „наздраве“. Моите ученици ми разказаха, че българите много обичат да пият ракия и да я споделят с приятели. Хората тук са забележителни. Никога няма да ги забравя. Всички бяха много мили към мен и винаги са готови да ти помогнат. Когато се чувам с мои приятели от Америка, им разказвам къде е България, разказвам колко прекрасни хора има тук. Това, което ще занеса с мен в САЩ, са спомените и снимките с моите ученици. И едно шише ракия“, казва с усмивка Чейс Форстър и допълва, че ще му липсват неговите ученици. „Спомням си първия ден тук, всичко беше много различно. Но те и тогава и сега са много луди в добрия смисъл на думата. Знам, че ги е грижа един за друг, много са умни, помагат си във всичко, много помагаха и на мен и няма да ги забравя“.
ЗАВРЪЩАНЕ
След една година в Панагюрище Чейс Форстър се завърна за лятната ваканция у дома в Щатите. Наесен обаче той планира да дойде отново в Професионалната гимназия, заедно с новия доброволец по програма „Фулбрайт“ – Нимра Зубайр.