Начало Общество Два вертолета на ВВС гасиха големия пожар в иглолистната гора край Лесичово

Два вертолета на ВВС гасиха големия пожар в иглолистната гора край Лесичово

СПОДЕЛИ

С помощта на тежка верижна техника, предоставена от „Асарел Медет“ и други фирми, се копаят просеки, за да спре разпространението на пламъците

Два вертолета с екипажи от 24-а авиобаза Крумово се включиха в гасенето на големия горски пожар в землището на село Лесичово.

Малко след 7 ч. вчера от авиобазата е излетял вертолет AS 532 AL Cougar и извършил първоначално разузнаване на местността, релефа, метеорологичните и въздушните условия в района, след което започват действия по гасенето на пожара.

След 10 ч. в гасенето от въздуха се включи и вертолет Ми-17.

Екипажите помагаха на огнеборците за потушаването на пожара с обливане на засегнатия район с вода, посредством системите за пожарогасене „bambi bucket”, с която са снабдени вертолетите. Водоснабдяването се извършваше от язовир „Тополница“. Вертолет AS 532 AL Cougar остана във въздуха над 5 часа, като направи 52 пуска и изля 78 тона вода. За повече от 3 часа вертолет Ми-17 направи 25 пуска, като изразходи над 62 тона вода.

След изпълнението на задачата двата вертолета се прибраха в авиобаза Крумово. Очаква се днес отново да дойдат хеликоптерите и пожарът да бъде напълно изгасен. Повече от 27 часа бушува големият опустошаващ пожар в землищата на Лесичово и Калугерово.

На терен преди дойде министърът на земеделието в оставка Иван Иванов, както и областният управител Андрей Гечев, шефовете на ОДМВР и РЗПАБ в Пазарджик Петко Шотлеков и Ангел Ангелов.

С помощта на тежка верижна техника, предоставена от „Асарел Медет“ и други фирми, се правят полоси. Машините са работили цяла нощ, за да изкопаят просеки и разпространението на пламъците да бъдат спрени. От едната страна пожарът е много ограничен, не е допуснат да се разпростре, но от другата страна продължава да гори, има и вятър.

В гасенето участваха огнеборци от пожарните служби в Пазарджик и Панагюрище, представители на доброволни формирования от Брацигово, Белово, Панагюрище,  доброволци и от Хисар и Ихтиман.

В Лесичово е обявено частично бедствено положение.

„Тук съм, за да разбера от какво имат нужда огнеборците, служителите на държавните горски стопанства, както и доброволците като техника, допълнителна помощ, за да преодолеем случващото се. Правим всичко необходимо, за да няма други такива инциденти“ коментира на мястото на пожара земеделският министър.

Той посочи, че е издал заповед, с която до 7 август се забранява косенето на трева и машинното почистване в постоянно затревените площи и обработваемите земи. Земеделският министър съобщи, че е разпоредил държавното горско стопанство да осигури храна и вода за всички огнеборци.