Начало Здраве Документ, свързващ ваксините срещу COVID-19 с висок риск от миокардит, е оттеглен

Документ, свързващ ваксините срещу COVID-19 с висок риск от миокардит, е оттеглен

СПОДЕЛИ

Предварително отпечатано проучване, качено за първи път в MedRxiv, което твърди, че има 1 на 1000 риск от причиняване на миокардит от ваксина срещу COVID-19, е оттеглено поради грешни изчисления.

MedRxiv е уебсайт, който публикува проучвания, които тепърва ще бъдат рецензирани.

Реклама

Изследването е публикувано за първи път на 16 септември и проведено от изследователи от Института за сърдечни заболявания на Университета в Отава. То бе широко използван за популяризиране на идеята, че ваксината срещу COVID-19 е опасна за употреба.

Проучването обаче е оттеглено заради грешни изчисления, съобщава Ройтерс.

 

Честотата на случаите на миокардит – възпаление на сърдечния мускул – е изчислена чрез разделяне на броя на ваксините срещу COVID-19 в Отава на броя на случаите на сърдечните заболявания.
 
Според техните изчисления рискът от миокардит е 1 на 1000 или 0,1 %.
 
Данните, използвани от изследването, обаче са грешни. Авторите до голяма степен са подценили количеството на сложените ваксини и то с много – 25 пъти по-малко от действителното количество.
 
Първоначално авторите на изследването са приели, че получените ваксини са 32 379 – а всъщност са 854 930.
 
В резултат на това погрешно изчисление, проучването е оттеглено на 24 септември, а изследователите казват в изявление:
 
„НАШАТА ДОКЛАДВАНА ЧЕСТОТА ИЗГЛЕЖДА СИЛНО ЗАВИШЕНА ОТ НЕПРАВИЛНО МАЛЪК ЗНАМЕНАТЕЛ (Т.Е. БРОЙ ДОЗИ, ПРИЛОЖЕНИ ПРЕЗ ПЕРИОДА НА ИЗСЛЕДВАНЕТО). ПРЕГЛЕДАХМЕ НАЛИЧНИТЕ ДАННИ В OPEN OTTAWA И УСТАНОВИХМЕ, ЧЕ НАИСТИНА Е ИМАЛО ГОЛЯМО ПОДЦЕНЯВАНЕ КАТО ДЕЙСТВИТЕЛНИЯТ БРОЙ НА ПРИЛОЖЕНИТЕ ДОЗИ Е НАД 800 000
 
„ЗА ДА ИЗБЕГНЕМ ПОДВЕЖДАНЕТО КАКТО НА КОЛЕГИТЕ, ТАКА И НА ШИРОКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ И ПРЕСАТА, НИЕ АВТОРИТЕ ЕДИНОДУШНО ИСКАМЕ ДА ОТТЕГЛИМ ТОЗИ ДОКУМЕНТ НА БАЗАТА НА НЕПРАВИЛНИ ДАННИ ЗА ЧЕСТОТАТА“, ДОБАВЯТ АВТОРИТЕ.
 
Институтът за сърдечни заболявания на Университета в Отава също публикува извинение за всяка дезинформация, разпространявана в резултат на това проучване и че „съжаляват, че тази грешка е довела до погрешна информация за честотата на миокардит след ваксината“.
 
Междувременно много сайтове, съобщили за проучването, не са публикували информация за оттеглянето, нито са споменали, че това проучване е препринт и не е прегледано, подчертава Ройтерс.
 
В отговор на оттегления предпринт, говорител на Центровете за превенция и контрол на заболяванията (CDC) изпраща на Ройтерс проучване, публикувано на 3 септември, в което се наблюдават нежеланите събития след ваксини срещу мРНК между 14 декември 2020 г. и 26 юни 2021 г., с данни от Datalink за безопасност на ваксините. 
 
„АНАЛИЗИТЕ ЗА ВСИЧКИ ВЪЗРАСТИ, КОМБИНИРАНИ, НЕ ОТКРИВАТ ЗНАЧИМА ВРЪЗКА МЕЖДУ ИРНК ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVI-19 И МИОКАРДИТ/ПЕРИКАРДИТ“, СЕ ОТБЕЛЯЗВА В ДОКЛАДА, ВЪПРЕКИ ЧЕ СЕ ДОБАВЯ, ЧЕ ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА „ВРЪЗКА МЕЖДУ ВАКСИНИТЕ С ИРНК И МИОКАРДИТ/ПЕРИКАРДИТ ПРИ ПО-МЛАДИ МЪЖЕ“, НО СЕ ПОДЧЕРТАВА, ЧЕ ПОЛЗИТЕ ОТ ВАКСИНАТА ВСЕ ПАК НАДВИШАВАТ РИСКОВЕТЕ.
 
Друго предварително отпечатано проучване за разпространението на миокардит сред млади мъже установява, че е шест пъти по-вероятно да развият миокардит от COVID-19, отколкото от ваксината.

Източници:

Fact Check-Pre-print study that claimed 1 in 1,000 risk of myocarditis following COVID-19 vaccine was withdrawn due to miscalculation, reuters

Study saying COVID-19 vaccines cause heart inflammation that was hyped by anti-vaxxers, withdrawn due to miscalculation, Business Insider