Начало Любопитно Започва да се активира слънчево петно по-голямо от Земята

Започва да се активира слънчево петно по-голямо от Земята

СПОДЕЛИ

То се появи миналата седмица като голямо, но спокойно слънчево петно: Активен регион 2882, AR 2882 за кратко.

Но сега започва да се активира и ​​AR2882 изригва с мощно коронарно изхвърляне на маса (CME) сутринта на 9 октомври (06:40 UT), произвеждайки силна слънчева светлина от клас M1.6 насочена към Земята. Обсерваторията на НАСА, проследяваща слънчевата динамика (Solar Dynamics Observatory) засне екстремната ултравиолетова експлозия:

Радиацията от изригването йонизира горния слой на земната атмосфера. Това от своя страна предизвиква късо вълново радио затъмнение над Индийския океан (вижте картата на затъмнението по-долу). Авиаторите, радиолюбителите и корабите в морето може да са забелязали странни ефекти при честоти под 25 MHz.

Нови изображения от мисията на НАСА за изследване на слънцето SOHO потвърждават, че експлозията изхвърля CME почти директно към Земята. Това се нарича ‘хало от CME’, защото изглежда напълно обгъща Слънцето:

Бурята вероятно ще достигне Земята късно на 11 октомври или 12 октомври, потенциално предизвиквайки геомагнитни бури от клас G1 до клас G2. По-добра оценка на времето за пристигане на CME може да се получи от компютърното моделиране на NOAA, което е в ход сега.

Източник