Начало Култура Документална изложба „40 години тракийска изложба по света“ откриват днес в музея

Документална изложба „40 години тракийска изложба по света“ откриват днес в музея

СПОДЕЛИ

muzej

На 8 декември 2016 г. (четвъртък), от 17:30 часа, в изложбената зала на Исторически музей – Панагюрище ще бъде открита документалната изложба „40 години тракийска изложба по света“, съобщава Исторически музей-Панагюрище.

Документи, снимки, книги, каталози, фотоси, писма и други са предоставени освен от фонда на Държавана агенция архиви, още и от архивите на БТА, БНТ, 15 чужди посолства, от личните архиви на проф. Иван Маразов, на Гаврил Лазов, на Александър Минчев, куратори на изложбите зад граница.

Изложбата е посветена на 40 – годишния триумфален поход на тракийските съкровища на няколко континента. Пред блясъка на съкровищата неведнъж са се възторгвали короновани особи, световни политици, прочути артисти.

За начало на официалното представяне на тракийското изкуство по света се счита изложбата в „Пти пале”, Париж, през май – август 1974 г. Организатори на изложбата са Държавна агенция „Архиви” и Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Изложбата е опит да бъде възстановена паметта за едно дело, което през десетилетията е представяло България по света в най-красивия й блясък. Достигналите до нас културни ценности на траките са мощен посланик, доказващ високото ниво на културата и цивилизация в Европейския югоизток и, за щастие, най-мощните културни и политически центрове са на територията на нашата страна“
Проф. Стоян Денчев.