Начало Общество Дриновци взеха участие в Националния фестивал на детската книга в град Сливен

Дриновци взеха участие в Националния фестивал на детската книга в град Сливен

24
0
СПОДЕЛИ

дринов

От 9 до 11 май 2016 година в град Сливен се проведе ХVІІІ-я Национален фестивал на детската книга, в който традиционно участват и ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“, град Панагюрище. През тези майски дни градът на войводите бе завладян от детски глъч и смях, и навсякъде се усещаше приповдигнатото настроение на хората.
Фестивалните дни бяха наситени с многобройни срещи с творци на словото за деца, изложби на художници-илюстратори на детски книги, концерти на деца и ученици в областта на музиката, танца, театъра.
През първия ден дриновци се запознаха лично с художниците Петър Станимиров и Борис Стоилов, на чиито изложби с илюстрации имаха удоволствието и привилегията да присъстват, както и да получат автографи от творците.
Акценти на втория фестивален ден бяха премиерите на детски книги и срещата с авторите им, пленерът за детска рисунка, карнавалното шествие на литературните герои и тържественият концерт-спектакъл „Продавач на мечти“. Детски писатели подариха на училището ни свои произведения и така фондът на училищната ни библиотека се обогати с книгите „Бъди ми приятел“на Юлия Спиридонова, „Мина и магията за предсказание“ и „Мина, магиите и бялата стъкленица“ на Весела Фламбурари, „Питанки“, „Малки същества“ и „Детски стихотворения за възрастни“ на Петя Кокудева, „Ото е носорог“ и „Малкият принц“.
Най-очакваното и вълнуващо за учениците ни бе участието им в Националния пленер за детска рисунка на тема „Приключение в огледалния свят“. В тази изява се включиха близо 250 млади художници на възраст от 7 до 15 години, от училища и школи от цялата страна. Дриновските художници се представиха достойно. В представителната изложба, сред най-добрите творби намери място рисунката на Стоян Панчев от ІІІв клас, който получи единствената поощрителна награда в първа възрастова група. В изложбата бяха експонирани и рисунката на Цветелина Капитанска от Vб клас и творбите на Димитър Панчев и Лилия Футекова, наши бивши ученици, които се представиха на фестивала от името на сдрежение „Филигран“.
Всички десет участници в пленера получиха грамоти за участие във фестивала и подарък -ръчно изработена играчка- бухалче, талисман на събитието.