Начало Здраве Дух и тяло: Извиващи назад асани или ще се осмелим ли да...

Дух и тяло: Извиващи назад асани или ще се осмелим ли да отворим сърцата си

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария Петришка

Здравейте, търсещи хора! Йога практиките отдавна не се възприемат  само като физическо въздействие.

Днес ще споделя с вас една публикация на Екатерина Кьосева отосно отварянето на сърцето ни. Всеки един от нас е преминал през трудни етапи в живота си, бил е нараняван, всеки един от нас е поставял невидими стени пред сърцето си. Един от начинете да отворим отново сърцето си към доброто в живота е практикуването на навеждащи назед йога асани. Разбира се това само ще ни помогне да осъзнаем болката в нас и да се освободим от нея, да простим на себе си и на наранилия ни.

Прочетете и вземете най – доброто за себе си .

Извиващи назад асани: ще се осмелим ли

да отворим сърцата си

Извиващите назад асани безспорно са любимата ми част в йога практиката, тъй като ми позволяват да отворя сърцето си максимално и ме изпълват с енергия и жизненост. Но това не винаги е било така. Осъзнавам, че в началото на заниманията ми с йога изпитвах голям дискомфорт при всяка извивка назад. Това до голяма степен се дължеше на липсата на достатъчно гъвкавост в гръбначния стълб, слабостта в ръцете ми, но най-вече на неправилната техника на изпълнение и стаховете, които все още не бяха освободени от сърдечната ми чакра. Именно затова реших да напиша тази статия – техниката е важна, но най-важно е приемането на себе си, собственото тяло и психика такива, каквито са точно в този момент. Вероятно няма да се уморя да го повтарям, защото наистина вярвам, че йога е психология и ни учи да приемаме себе си на първо място!

Какво трябва да знаем за извиващите назад асани?

Навеждаща назад асана: чакрасана (колело)

Физически аспекти

Ако направите една огъваща асана с осъзнаване, например „мост“, вероятно ще забележите как коремните мускули се разтягат докато в същото време мускулите на гърба се заздравяват и тонизират. На анатомично ниво при всяка извивка назад се увеличава разстоянието между прешлените, което на свой ред води до освобождаване на гръбначните нерви. В резултат, се увеличава енергията не само в гръбначния стълб, но във всички органи и мускулни групи. Но не само. Внимателното практикуване на назад навеждащи асани коригира изкривяванията в гръбначния стълб, неправилната стойка и тонизира равномерно мускулите по протежение на гръбначния стълб, което води до намаляване на болката в гърба и кръста.

Психологически аспекти

Извивките назад в голяма степен влияят на психиката. Това са асаните, които оказват моментален ефект върху психологическото състояне на практикуващите. На първо място, сърцето се отваря на физическо ниво, но не само. Сърдечната област е обиталището на нашата сърдечна чакра анахата. Много често когато сърцето ни е било наранявано ние сме го обграждали с невидими стени, а на физическо ниво сме затворили сърцето си с типичното хлътване на гърдите между раменете. Отваряйки сърцето в извиващите назад асани ние влияем на психологическото си състояние и се освобождаваме малко по малко от страха от нараняване. От друга страна, извивките назад буквално и символично „отварят“ тялото и нагласата ни към външния свят. Разширявайки гръдния кош извивките назад ни стимулират да приемем света в неговата цялост и ни изпълват с жажда за живот.

Как безопасно да практикуваме извиващите назад асани?

Навеждаща назад асана: ущрасана (камила)

Трябва да бъдем много внимателни при практикуването на извиващи назад асани, тъй като те оказват силно въздействие върху една много уязвима част на нашето тяло – лумбалната област или областта на кръста. Много практикуващи в стремежа си да направят „ефектна“ извивка преминават границите на собствените си възможности, а това понякога води до болка в кръста и травми. Какво трябва да знаем, за да избегнем травмирането на гръбнака при извиващите назад асани?

Бъдете осъзнати

Това се отнася за всички асани в йога, но в голяма степен – за извивките назад. Осъзнавайте усещанията в тялото си. С коя част на тялото се навеждате назад? Коя част на тялото ви е напрегната и коя – отпусната? Как се чувствате, когато се навеждате назад? Какви мисли преминават през ума ви? Искате ли да „избягате“ от това прекалено отваряне към света? Или може би искате да се „отворите“ повече, отколкото сте готови? Или се чувствате комфортно там, където сте и се наслаждавате на процеса? Приемате ли себе си в този момент?

Винаги се навеждайте при вдишване

При всяко вдишване белите дробове се изпълват с въздух, а ребрата и се разширяват. Това подпомага раздалечаването на прешлените един отдруг и цялостното издължаване на гръбначния стълб. Когато вдишаме при самото извиване назад всъщност подпомагаме тялото си да навлезе много по-дълбоко в позата.

Навеждайте се от раменете

При повечето хора в началото на заниманията им с йога раменете са сковани и е трудно да се изтеглят назад. Не е случайно, че практиките за начинаещи включват по малко извиващи назад асани като малко по малко те се увеличават. Опитвайте да издърпвате раменете назад и да се навеждате от раменете, а не от кръста. Бъдете търпеливи и фокусирайте вниманието си върху отварянето на сърдечната област.

Навеждаща назад асана: раджакапотанасана (кралски гълъб)

Издърпайте опашната кост напред

Тазът е разположен в основата на гръбначния стълб и осигурява прикрепването на долните крайници към торса. Той е изграден от четири кости, които се движат заедно – двете големи бедрени кости, опашната кост и кръстеца (сакрума). Лекото издърпване на опашната кост напред всъщност активира мускулите на бедрата и подпомага естествената извивка на гръбачния стълб и кръста. Имайте предвид, че навеждането трябва да става предимно от бедрата, а не толкова от областта на кръста.

Стегнете мула бандха

На санскрит думата „бандха“ означава задържам, стягам, заключвам. Бандхите целят да заключат праната (жизнената енергия) в определена област с цел пренасочване на енергията в тялото. Мула бандха представлява заключване (стягане) на областта на перинеума като мускулите осъзнато се изтеглят нагоре, а след това iе отпускат. Когато стегнем мула бандха в навеждащите назад асани ние активираме мускулите на таза и корема и по този начин лумбалната област (кръста) става стабилна, а навеждането назад – безопасно и приятно!

Винаги завършвайте с контрапоза

След силно огъващи назад асани винаги правете т.н. контрапози или обратното движение на гръбначния стълб. В случая това е навеждане напред, например баласана (детска поза) или пасчимотанасана (навеждане напред от седеж). Това връща баланса в гръбачния стълб и води до успокояване на звив

*** Всяка извиваща назад асана в йога е различна и трябва да се овладее бавно и последователно като се усвояват постепенно различните ключови елементи за правилното й изпълнение. В тази статия описвам някои от техниките, които служат за по-доброто разбиране на извивките назад, като не претендирам, че това е изчерпателен списък!

Автор: Екатерина Кьосева – психолог и йога преподавател, автор на статии в eterina.me и други онлайн списания като ihealth.bg, ilady.bg, itravel.bg и др.

Очаквам ви в зала „ Йога “ на Зала „Арена – Асарел“  всеки вторник от 19,00 часа /занимания за начинаещи/. За да усвоим заедно навеждащите назад асани. За да освобовим сърцето си, за да бъдем благодарни и отворени към щастливине моменти в  живота ни.

Намасте Мария!