Начало Здраве Дух и тяло: Йога и множествена склероза– мисия възможна

Дух и тяло: Йога и множествена склероза– мисия възможна

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария ПЕТРИШКА

yoga1Здравейте отново приятели и почитатели на рубриката „Дух и Тяло “.  Отдавна не сме се срещали тук . Но имам толкова много да споделям относно заниманията ми с йога , за четенето на различни статии в тази насока и за срещите с мойте  йога учители .За ползите от йога заниманията бихте могли да прочетете навсякъде в интернет  пространството , но е съвсем друго да ги откриете сами за  себе си . Затова ви каня да споделите с нашия йога клуб заниманията ни всеки вторник от 19,00 часа в зала  „ Самбо  “ практика за начинаещи и всяка сряда от 19,15 часа отново в зала „Самбо “ практика за напреднали ! 

Подготвила съм ви една статия която е споделена в първо лице от Гарт Маклиан за неговото заболяване Множествена склероза и начина на алтернативно лечение чрез йога , здравословно хранене и правилен начин на живот . Приятно четене !

Йога и МС – мисия възможна / още едно вдъхновение

„С моя директен личен опит в преодоляването на някои от най-плашещите симптоми, свързани с MS (виж по-долу), аз с цялото си сърце да удостоверявам, че практиката на Айенгар йога предлага на практикуващия възможност да преодолее не само предизвикателствата на MS, но също така и тези на живота. Практиката помага на човек да се изправи пред моментите на страх и несигурност с много повече уравновесеност и присъствие на духа.“ – така казва Гарт Маклиан, сертифициран йога учител по системата на Айенгар и човек, който живее с диагнозата Множествена Склероза 20 години.

„Въпреки, че йога не е лек за MS, чрез ежедневна практика Айенгар йога ми помогна да вкарам моите симптоми в ремисия. Успях да възстановя физическата си сила и ловкост, за да бъда в състояние да направя асани  и в крайна сметка се радвам на един нормален начин на живот!“

„В традицията Айенгар йога е прието позите да се адаптират за справяне с конкретно състояние и според способностите на индивида, посредством използването на подпори, колкото това е необходимо.“

Моето пътуване / Гарт Маклиан

През май 1996 г., бях диагностициран с пристъпно-ремитентна множествена склероза. Тогава бях изключително зает с моите актьорските занимания и моята реализация в Холивуд. В течение на около един месец, аз постепенно започнах да изпитвам загуби на усещания – изтръпване и загуба на чуствителснот започнаха да поразяват ръцете, краката, торса, а накрая лицето и черепа. Имах проблем с баланса и ходенето, а двигателните умения бяха компрометирани до състояние, в което вече не можех да закопчея копчето на моите дънки или да използвам писалка, за да напиша името си. Видях се с един невролог от Медицински център UCLA и веднага бях приет в болница. Претърпях серия от тестове, включително 3 ЯМР на мозъка и гръбначния стълб. Резултатите бяха категорични: лезии, отговарящи на диагноза множествена склероза бяха открити в мозъка и в шийните прешлени. Винаги съм бил активен човек и тази нова реалност ме накара да попитам моя лекар веднага след като бях диагностициран, какви са неговите препоръки за моята физическа дисциплина. Той препоръчва йога и плуване, но да бъда внимателен и да избягвам прегряване на организма.

Мой приятел ми препоръча Айенгар йога, тъй като системата Айенгар използва реквизит, когато е необходимо (въжета, одеала, колани, столове и т.н.), за да помогне за достъпа на практикуващия до позите и за да се получат потенциалните ползи. След като бях изписан от болницата през следващата седмица, аз буквално се втурнах към Института по йога Айенгар в Лос Анджелис и това беше първата крачка по път, който промени живота ми. С практика на йога и с началната помощ на интравенозни стероиди, успешно влязох в ремисия. Рецидиви, които съм преживял тогава, бяха загуба на равновесие, изтръпване и мравучкане в ръцете, краката и торса, загуба на моторни умения, неврит на зрителния нерв (временна загуба на зрението), загуба на контрол на пикочния мехур и контрол на червата, преобладаващото умора, симптомът L’Hermittes (електрически жужащи усещания в тялото и крайниците, когато се движат в областта на шията). Въпреки, че тези симптоми са тежки моменти, аз намирах утеха и правех моята практика на Айенгар йога. Симптомите ставаха все по-малко малко и се случваха все по-рядко. Сега аз съм сигурен, че йога практиката стана е неразделна част от преодоляването на всичките ми ужасяващи симптоми и основна причина да вляза в ремисия.

Освен това, потърсих хранителна консултация и смених хранителна си дисциплина. Прегърнах вегетарианската диета и елиминирах кофеина. Ограничих приема на пшеница, захар и млечни продукти и редовно започнах да правя метаболитни и стомашно-чревни прочиствания. Съчетанието на Айенгар йога, хранене, хранителни добавки и плуване доведе до много положителни резултати. Моето ежедневно практикуване на йога ми позволява да остана много активен и да водя нормален начин на живот. Някои дни бяха истинско предизвикателство, но винаги си повтарях мъдрите думи на моя учител г-н Айенгар, който още на първото ми посещение в Индия през 2000 г., ми каза: „Всеки ден трябва да вървиш по тънката граница между смелост и повишено внимание.“

Макар, че не съветвам и не проповядвам хората с MS да пренебрегват фармацевтичния подход в управлението на техния курс на MS, аз лично избрах страничните ефекти на ежедневна практика на Айенгар йога, пред тези на текущите медикаменти. Йога не е лек за състоянието, но съм свидетел, че Айенгар йога беше и продължава да бъде моя ефективен инструмент за текущото управление на развитието на моя МС.

Споразумях се с моя невролог да правя годишен ЯМР и да наблюдаваме пораженията върху мозъка ми. Докладите от ЯМР, които правим всяка година от 2005 г. насам, са обещаващи – първоначално показват намаляване на размера на лезиите на мозъка (2005 г. спрямо 2001 г.), както и последователно показват липса на активност в дейността от 2005 г. насам – което е наистина добра новина.

Успях да преодолея успешно симптомите, които изброих по-горе с изключение на умората и остатъчната загуба на усещане в десния крак и стъпалото, което е предизвикателство за мен и за силата и баланса в дясната страна на тялото ми. Виждам се с моя невролог (д-р Харт Коен, директор на Катедра по изследвания за МС в Cedars-Sinai Medical Center, Лос Анджелис) на всеки шест месеца и непрекъснато следим моя курс на MS.»

Това накратко е историята на Гарт Маклиан. Гарт Той изришно подчертава, особенно за начинаещите йога практикуващи, че практикуването трябва да се случва внимателно и под ръководството на сертифицирани Айенгар йога учители и  под наблюдение на вашите лекари.

Г- н Гард Маклиан споделя непрекъснато своя опит с лечението си на МС в различни форуми  и организирани симинари .При проява на достатъчен интерес от страна на йога учители и на хора, които се вълнуват от тази практика, бихме могли да  поканим и да организираме семинар в България. Така, че гледайте, мислете и пишете. Имаме нужда от вашето отношение и обратната връзка.

Източници:

Официален сайт на Гарт Маклиан

 До следващия път, когато ще споделя с вас за ползите на йога практиката при превенция и лечение на бронхит и астма .