Начало Здраве Дух и тяло: Йога като динамична форма на психотерапия

Дух и тяло: Йога като динамична форма на психотерапия

СПОДЕЛИ
Yoga outdoors. Woman meditating in lotus position zen gesturing. Concept of healthy lifestyle and relaxation

Рубриката води Мария ПЕТРИШКА

yoga1

Намасте, приятели!

Днес искам да споделя с вас един материал за йога и как тя влияе на нашето личностно развитие. За промените, които настъпват в тялото ни, в ума ни, в мислите ни, след редовно практикуване на йога. Как всеки божи ден след практиката на постелката забелязваме промяната в нас. Взимаме решения много по-лесно, осъзнаваме и разрешаваме проблемите си. Виждаме в хората и света добрите им качества. И всичко е много по- лесно,  по- осъзнато по- качектвено. За мен йога е решението на много от проблемите на човечеството ни. Чрез редовни физически и ментални практики ние познаваме себе си, заобичваме се такива, каквито сме!

Йога като динамична форма на психотерапия

Както знаем, йога е не просто гимнастика, а цялостна система за личносто развитие. Това е практика за тялото, ума и духа, която ни помага да се чувстваме добре физически, да се освобождаваме от менталното напрежение, което трупаме в хода на ежедневието, както и да балансираме емоциите си.

Науката вече ясно е установила, че голяма част от съвременните болести се дължат на стреса – психо-емоционалното напрежение, което понасяме всеки ден. Тези напрягащи мисли и емоции тръгват от мозъка под формата на електрически импулси, които протичат през цялата нервна система и засядат в тъканите на нашето физическо тяло. В резултат, тялото се сковава – появяват се болки и схващания. А ако дълго задържаме в себе си това напрежение, разбъркваме правилния ред, в който импулсите от мозъка се разпращат до различните системи в организма и това предизвиква вътрешен хаос – на физически и психически план.

Тук идва магията на йога, която има силата да внася ред в този хаос, на всички нива – в тялото, в мислите и в емоциите. От гледна точка на йога, тези три аспекта на човека са много тясно свързани. В практиката ние използваме тялото си като инструмент, с който въздействаме на психическите блокажи.

Как става това? С помощта на чакрите! Те представляват енергийни центрове, които проникват през всичките ни тела – както през физическото, така и през фините. И служат като трансформатори и разпределители на енергия между тях. Всяка чакра отговаря за конкретни части от грубото тяло, а също и за определени мисловни и емоционални модели във фините тела. Дисбалансът в дадена чакра на физически план се проявява като болест, а на фин план – като емоционални и ментални блокажи, които спъват нашето личностно развитие.

Когато правим йога, чрез всяка поза въздействаме пряко върху определена чакра. Една добре балансирана йога практика съдържа пози за всички чакри и ако я правим редовно, ние постепенно освобождаваме блокажите на различните нива. Както казва Свами Шивананда, йога е 1% теория и 99% практика. Ако ежедневно правите йога в продължение на 1 година, можете да постигнете такава личностна трансформация, която би отнела много години ходене при психотерапевт.

От гледна точка на психотерапията, няма човек без емоционални и ментални отпадъци – това са негативни спомени и изживявания, които ние заключваме дълбоко в себе си и те формират възгледите и поведението ни по някакъв начин. Психотерапията не е за „лудите”, както все още се смята по нашите географски ширини, а е помощно средство, чрез което се учим да разбираме и приемаме себе си. Терапевтът служи като огледало, което дава обратна връзка на човека за начина, по който изглеждат поведението и разсъжденията му отстрани. Но това е бавен процес, изискващ осъзнаване и много ментална работа, която може да бъде затормозяваща.

Плюсът на йога е, че не ни се налага да прекарваме всичко през главата си. Чрез позите, които правим с тялото, изпращаме по нервната система обратни импулси към мозъка, които освобождават психо-емоционалното напрежение. Без да разбираме кога и как, докато движим тялото, премахваме проблеми със самочувствието, с нагласите ни към другите хора и света, и т.н. По този начин йога катализира личната еволюция на човека.

Карл Юнг, бащата на аналитичната психология, който е имал интерес и към философията на йога, сравнява човека с кръг, разполовен хоризонтално. В горната половина на кръга се намира всичко, което знаем и разбираме за себе си. Докато в долната е подсъзнанието – всичко в нас, което не можем да приемем, с което не можем да се справим и сме натъпкали в „мазето” на душата си. Юнг смята, че еволюцията на личността се случва, когато ние постепенно вадим от мазето „мръсните ризи” и ги изкарваме в светлината на съзнанието, в горната половина на кръга. Смята се, че първата крачка към разрешаването на всеки проблем е именно осъзнаването му. И според Юнг, който приема концепцията за прераждането, душата се връща отново и отново на този свят докато успее да изкара всичко от мазето – това е процес на оцелостяване. Щом излезе и последното нещо от долната страна на кръга, човешката еволюция е завършена.

Същият възглед е застъпен и в йога. Смята се, че душата преминава през безброй прераждания докато се освободи от всички „самскари” – емоционални и ментални отпечатъци или отпадъци, които е натрупала в различните си животи. И всъщност всички практики в йога целят това освобождаване и пречистване. Ако чрез тялото ние физически махаме блокажи на чакрите, то чрез медитацията буквално осветляваме парченца от дълбините на душата. Представете си съзнанието по време на медитация като чаша с газирана вода. Когато оставим чашата в покой, без да я пипаме, постепенно балончетата в нея започват да се издигат към повърхността. Същото се случва в главата на човека по време на медитация – самскарите излизат от дълбините на подсъзнанието на повърхността на съзнанието, за да ги проумеем и да се освободим от тях.

Когато редовно правим физическите и медитативни практики в йога, ние по естествен начин развиваме по-добро разбиране за себе си и по-голямо приемане към всички свои страни. Научаваме се да се обичаме точно такива, каквито сме. А когато можем да направим това за себе си, можем да го проявим и към другите. Затова йога ни помага да бъдем в хармония с околните и изобщо със света.

За мен йога е безценна система за личносто развитие и грижа за себе си, благодарение на която живея щастливо. Щастието е естественото състояние на всяко човешко същество, но в хода на ежедневието бива забулено от грижите и тревогите, както облаците покриват Слънцето. А йога е вятърът, който може да отвее тези облаци. Всичко си идва на място с практиката. Пожелавам ти да се върнеш към естественото усещане за щастие и вътрешен мир!

Автор : Мими Петкова

mimi

Мими е сертифициран йога инструктор и съосновател на онлайн йога студиото HomeYoga. Тя практикува йога от 2005 г. и е завършила преподавателски курсове по класическа  и детска йога към Българска федерация по йога. Има специализации в йога през бременността и аеро йога.

Обичайте се, обичайте хората около вас, обичайте природата и света като цяло! Бъдете добри,но не само за малко, а всеки ден, всеки час, всяка минута!

Обичам ви Мария!