Начало Здраве Дух и тяло: Йога в полза на съвременната жена – част 2

Дух и тяло: Йога в полза на съвременната жена – част 2

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария ПЕТРИШКА

yoga1

Намасте, прекрасни!

Намасте! Доброто в мен поздравява теб сега!

Днешната рубрика е продължение на предишната ни рубрика за здравословния начин на живот, чрез йога на съвременната жена. Тази статия ще е от полза за хора с наднормено тегло, с проблеми със стомашно-чревния тракт, с болести на ендакринните жлези.

Четете, образовайте се и разчитайте на себе си за решаване на вашите здравословни проблеми. Чрез наблюдаване на тялото си можете да решите голяма част от тях. Съвременната медицина ще ви помегне да потушите симптомите на заболяването, но няма да намери причината за нея. Това можете да направите сами за себе си. Чрез осъзнаване на дишането си, на движенията си и и на ограниченията на тялото ни, ние бихме могли да си помогнем сами за разрешаване на наште здравословни проблеми.

Наблюдавайте се и осъзнавайте случващото се с вас!

syvremennata-maika-multifunkcionalnost-v-edno-tqlo

   Как се се справим с проблемите ни със Стомашно-чревен тракт и Ендокринна система чрез Йога

Аномалии в апетита и нарушеното храносмилане са често срещани сред жените, като второто оплакване може да е налице и без първото. Хранителните проблеми са по-често срещани при хора с отпусната коремна област. Липсата на упражнения води до слабо стимулиране на киселинния поток в стомаха. Организмът е муден, поради което абсорбирането и храносмилането също се забавят.

Навежданията напред възбуждат апетита и асани като йога мудра и Паванамукта вирасана са ценни в случая. Прецизното отброяване на времето е ключов момент в тези пози, за да стимулират отделянето на стомашните сокове. Те са противопоказни за жените, страдащи от хиперкиселинност.

Най-облекчаващи при язва или повишена киселинност са навежданията назад. Тези проблеми се срещат най-вече при по-чувствител-ните жени, а стресът само влошава състоянието. Прилагането на Супта вирасана (поза легнал герой) и Пар-воттанасана (поза Пирамида) след хранене облекчават киселините в стомаха.

Констипацията обикновено се дължи на ниско съдържание на фибри в диетата и липса на упражнения. При мнозина тя е съпроводена и от прекомерно количество газове. Промяната в хранителните навици е първа стъпка в отстраняване на проблема. Асаните на свой ред масажират червата и подобряват перисталтиката.

Извиващите се пози са идеални за отстраняване на газовете и подобряване на храносмилането заради вътрекоремния масаж, който оказват върху черния дроб и жлъчния мехур. Жените, които не се грижат да подсилят мускулите на коремната стена често се оплакват от подуване на корема – следствие от невъзможността да се освободят от натрупалите се в чревния тракт газове, тъй като отслабналата коремна стена не успява да създаде оптималното вътрекоремно налягане. чрез изпълнението на асани се поддържа добро контрахиране на мускулните слоеве и се предотвратява натрупването на газове в чревния тракт. Асани като Уттана падасана и Урдхва прасарита падасана са полезни за стягането на коремната стена. Натискът на твърдите коремни мускули върху органите е необходим за правилното кръвообращение и храносмилане.

Пранаяма подпомага функцията на храносмилателните органи – тонизира циркулацията в панкреаса, черния дроб и жлъчния мехур. Масажирането на вътрекоремните органи облекчава констипацията и възбужда апетита.

Обърнатите асани имат многобройни ползи за различни системи и органи в тялото. Халасана (поза рало) масажира щитовидната жлеза и подобрява притока на кръв в нея.

Ендокринна система

Жлезите с вътрешна секреция се нуждаят от редовно стимулиране чрез физически упражнения, за да функционират ефикасно. Особено важно е да тонизира ендокринната система, за да премине по-плавно през промените, настъпващи с менопаузата.

Възпаленията на щито-видната жлеза са често срещани при жените. Симптомите биха могли да бъдат характеризират със загуба на апетит, наддаване на килограми и изменения в менструалния цикъл.

Редовното практикуване на Сарвангасана (поза Свещ) и Халасана (поза рало) масажират щитовидната жлеза, подобряват притока на кръв, захранват областта със здрави клетки, предотвратяват нарушенията в нейната функция и развиват мощна съпротивителна сила срещу възпалителни процеси от разнороден произход.

Редовните йога занимания поддържат интелигентността на клетката. Обърнатите пози като Ширшасана (Стойка на глава), Сарвангасана (поза Свещ), Халасана (поза рало), извиващи напред асани като Пашчимоттанасана (главоколянна поза), извивщи назад като Урдхва дханурасана (поза Колело) и Випарита дандасана регулират и подобряват притока на кръв към ендокринните жлези, като същевременно с това поддържат здрав контрол над нервите. Сарвангасана и Ардха халасана (поза Полурало) са особено ценни в предотвратява-нето на смущения в щитовидната жлеза, а също и при доказано вече наличие на заболяване.

При отсъствие на необходимата физическа активност всяка жена трябва да е наясно за повишения риск от появата на диабет. Прекаляването с храна от типа „джънк” пък я излага на прекомерно приемане на въглехидрати. Това затормозява работата на панкреаса и води до покачване на нивото на кръвна захар. В подобни случаи всички йога асани са от полза, а практиката следва да бъде интензивна и най-вече да се изпълнява с постоянството.

Намалената надбъбречна активност, често срещан ендокринен проблем, свързан с възрастта, е отговорен за недостига на енергия. Това може да бъде избегнато с ежедневно масажиране на надбъбречната жлеза посредством асани. Обърнатите пози захранват надбъбречната жлеза. Усукващите пози са безценни в пречистването й. Извивките назад притискат жлезата. Извивките напред, както и Ардха Халасана (поза Полурало), облекчават преумората. Енергийните нива зависят основно от правилното функциониране на жлезите и нервите. йога въздейства на тези нива, като стабилизира вътрешната живителна сила в телата ни.

Пранаяма свързва ендокринната система с нервната. Предотвратява смущенията в щитовидната жлеза, особено когато масажираме жлезата с джаландхара бандха.

Тази статия е част от серия от публикации на Критос Павлоу в списание Йога.

strengthening-toning-sculpting-yoga-sequence-home

Благодаря ви за вниманието! Надявам се тази статия да ви е била полезна.

Ако желаете да научите още повече за ползите от редовната йога практика, заповядайте на постелките в зала „Самбо„ всеки вторник от 17,00 часа.

Намасте! Мария!