Начало Здраве Дух и тяло: Как Йога помага при астма и бронхит?

Дух и тяло: Как Йога помага при астма и бронхит?

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария ПЕТРИШКА

В нашето забързано и стресирано и някак не духовно  общество все по – често срещам хора, които се оплакват от различни заболявания. Разбираемо! Нямаме време за здравословно хранене, нямаме време за правилен начин на живот , нямаме време за „Благодаря“ или просто за  молитва !  Нямаме време да подадем ръка на нуждаещ се !  И всичко това, естествано, се отразява на физическото ни тяло . А най- разпространените болести са респираторните – настинки , астма , бронхити , алергии . Затова си мисля, че ще съм полезна с тази информация на голяма част от обществото .  И ще опиша моя опит при лечение на тези заболявания с йога .         

14699577_1320905114608804_989257144_o Как Йога помага при Астма и Бронхит ?  Астма и бронхит са хронични белодробни болести, които могат да доведат до увреждане на белите дробове. Те трябва да се лекуват своевременно, за да се предотвратят всякакви усложнения.

Йога е система, която включва в себе си физическо и ментално развитие и от нея могат да се възползват хора от всички възрасти.

Тя включва асани (пози на тялото) и Пранаяма (изкуството на контрол на дишането) и сред физическите ползи е да намалява стреса, подобрява кръвообръщението, помага при респираторни проблеми като астма, бронхит и подобрява общото здраве.

Йога упражненията отпускат и раздвижват тялото, увеличават притока на въздух в дробовете, което помага да работят по-добре, да дишаме по-леко и пълноценно и да поемем контрола върху заболяванията.

„Простият” процес на дишане е нещо, което повечето от нас приемат, като даденост. Въпреки, че удивителните ни тела са проектирани да вършат това без каквото и да е съзнателно усилие, това не е така за хората с астма и бронхит.

Чрез Пранаяма ние правим несъзнателния акт на дишане – съзнателен. От изключителна важност е да дишаме правилно, за да направим този процес по-ефикасен и да балансираме нивата на кислород, въглероден двуокис и другите разтворени в кръвта газове. Малцина от нас са имунизирани срещу постоянния стрес и напрежение в живота в наши дни, повечето от нас дишат повърхностно, използвайки само половината или две трети от капацитета на дробовете. Хората с астма хронично имат учестено дишане – често до два, три пъти по-бързо от нормалното, което отнема от клетките естественото им гориво за сметка на снабдяването с кислород.

Колкото повече стрес, напрежение и емоции изпитваме, толкова по-ограничено става дишането, като реакция на симпатиковата нервна система (  наблюдавайте се при силни емоции , и сами ще установите за какво говоря ). Това прави безкраен цикъла на стрес, безпокойство и повърхностно дишане. Като последствие – лишаване на тялото от нужните за доброто здраве кислород и прана. Нужна е много практика за да се развие наистина съзнанието, необходимо за да се поддържа здравословен автономен баланс.

Дишането засяга дейността на всяка една клетка и това, което е по-важно – то е в пряка зависимост с работата на мозъка. При вдишване, дробовете се пълнят с кислород. Когато издишаме, изхвърляме въглероден двуокис и други отделени от кръвта газове. Когато дишането ни е на автопилот, то не е балансирано и ефикасно – не се издишва целият въздух от дробовете. Въглеродният двуокис остава в дробовете и дихателните пътища, а това намалява обема на вдишания нов кислород. Чрез дълбоко дишане и пълно издишване, много по-малко количество стар кислород и въглероден двуокис остават в дробовете и това подобрява ефикасността на всяко вдишване.

Редовното практикуване на Пранаяма позволява да поемете контрол върху дъха си. Това води до ефективно, ефикасно и оптимално дишане и до 50% повече кислород пренесен в кръвта. Това е допълнителна храна за всеки мускул и клетка. Това също създава мост между съзнателните и несъзнателните области на ума, което като резултат осигурява по-естествен и релаксиран ритъм на тялото и ума. Чрез практиките, енергията заключена в нервните състояния и несъзнателните ментални области може да бъде освободена за използване в по-креативни и приятни дейности.

Ако искате да се научите на правилно и осъзнато дишане ! Заповядайте всеки вторник от 19,00 в зала „ Самбо “ практика за начинаещи . Ако вече сте напреднали в практикаста си и имате нужда от обща енергия заповядайте в сряда отновоот 19,00 в зала „ Самбо “ за практика за напреднали !

 Прекрасен ден Прекрасни ! Аз се обичам обичайте се и вие !