Начало Здраве Дух и тяло: Ползите от практикуването на йога за децата

Дух и тяло: Ползите от практикуването на йога за децата

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария Петришка

Зравейте, приятели на йога и здравословния начин на живот!   Дълго споделях за ползите от йога за възрастни. Прочетете тази статия за ползите от йога за деца. Статията е на американския учен  Кристин Хенингсен, но е валидна и за нашите географски ширини. Йога като всеки спорт преди всичко учи на дисциплина и упоритост. Йога ще възпита у децата ни търпимост, толерантносст и великодушие. Йога ще им даде сила за да се справят с злободневните задачи. Йога ще им даде гъвкавост за да се изплъзват  от всякакви ситуации.  В йога класовете ще се научат коя храна е полезна за тях и кое хранене е вредно и нежелателно. Йога ще ги научи на уважение и любов  преди всичко към СЕБЕ СИ, и от там и към всички останали. Йога е ЕДИНЕНИЕ на духа с тялото. Йога ще ги научи как да галят  душата си и как  да се наблюдават и опознават.

Йога не е панацея, но ако искаме здраво общество в бъдеще, помогнете на децата си да се запознаят с йога сега! 

             Ползите от йога за децата

Нашият забързан свят предлага малко възможности да намалим темпото и никъде другаде това не е толкова явно, колкото в живота на днешните деца. Типичният ден може да включва обаждане за събуждане, 6-часов ден в училище, след училищни клубове, работа и какво ли не. Късна вечеря последвана от сънливи домашни и късно лягане. Този изтощителен процес се повтаря отново и отново, ден след ден.Този целеустремен към бъдещето живот определено има някои ползи, но има и своите негативни ефекти.

Сред учениците има безпрецедентни нива на стрес, хулиганство, затлъстяване, изоставане с ученето, училищно насилие и депресия.

Йога и Стрес

Детството наистина е период на физическо, емоционално, социално и интелектуално израстване. Често, срещайки се със стреса, симпатиковата нервна система реагира, като резултата е повишено ниво на сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, което във времето се изявява, като понижен имунитет, ниско самоуважение, депресия и изолация.Изследванията показват, че учебните програми, включващи управление на стреса подобряват академичните резултати, самоуважението, поведението в клас, концентрацията и емоционалния баланс. Като допълнение има намаляване на безпомощността, агресията и проблемите с поведението на учащите.Йога е холистичен, разбираем подход към стреса и може да го предотврати чрез осигуряване на почивка между всички дейности. Думата йога произлиза от санскрит „съюз, обединение”, или обединявам ума, тялото и духа. Използвайки дихателни практики обединени с физически пози и методи за релаксация, йога създава условия да се развие здравословен и балансиран живот. Тази сигурна и възпитаваща среда може също така да насърчи физическото, интелектуалното и духовното развитие. Йога предлага на учениците начин да свържат отново телата и ума си. Пранаяма, дихателните упражнения в йога подпомагат парасимпатиковата нервна система, позволявайки да се забави темпото и да се балансира тялото и ума. Придобиването на умения за дълбоко дишане е ключ към овладяване на стресови ситуации – например, преди тежък изпит, и осигурява креативен начин за балансиране стресиращата атмосфера в класните стаи. Йога може също така да бъде използвана като средство за поощряване на мотивацията на учениците, да култивира способност за самоконтрол и да осигури един по-дълбок и възстановителен сън.

Йога и Затлъстяването

Силният стрес може да доведе до затлъстяване при децата. Рутинната физическа активност често е предизвикателство покрай намаленото физкултурно образование в училище, повечето време прекарано в кола или автобус и увеличеното време за заседнали дейности, като играенето на видеоигри или гледането на телевизия. Според Центъра за контрол на заболяванията, нивата на пълнота и обездвижване в Щатите са драматични. Сред децата на възраст между 6 и 19 години, 17 % са пълни, което прави около 9 милиона деца. Като допълнение, 35 % от тези 9 милиона деца не покриват минимума от един час движение на ден, поставен от Американската академия по педиатрия.Обездвижването за съжаление е съпроводено от лоши хранителни навици. Потребителите днес са бомбардирани от маркетинг на нездравословна храна, рекламиращ обработени храни, бързи закуски или „боклучава” храна, която се съвместява със забързания начин на живот. Затлъстяването е свързано с такива нездравословни хранителни навици. Докато йога често е възприемана като пасивна дейност, всъщност е извънредно завладяваща. Предлага физическа активност, няма рискове, а също така насърчава здравословния и балансиран живот. Според Националната асоциация за спорт и физическо възпитание, йога предоставя подготовка върху всички важни области за един физически активен човек. Поради тази причина, постоянното активно ангажиране с йога е един от начините да се покрият изискванията на Американската академия по педиатрия и да се помогне на децата да задържат теглото си в здравословни граници.

Йога и Тялото

Друг аспект на йога, който е добър за децата е практикуването на самоосъзнаване или пратияхара – отдръпване на ума от сетивата (Йога Нидра). Чрез тази практика, учениците започват да се вслушват в своите вътрешни усещания и емоции. Чрез повдигане на нивото на самоосъзнаване, се формира буфер между йога учениците и многобройните негативни социални и културни влияния (медии, интернет, и т.н.), които промотират нездравословен начин на живот и оказват дълбоко влияние.Йога насърчава реалистичното приемане на себе си. Приканва всички практикуващи да подобрят концентрацията и фокусирането и дори помага да се развие състрадание към самите себе си и към другите.Ползи за всяко детеКрасотата на йога е, че ползите й са достъпни за ученици от всички възрастови групи.За най-малките (4-6 годишни), йога създава структура за тотално раздвижване на тялото и общо моторно развитие. Комбинирайки игри, разказване на истории и пеене на песни, позволява на тази възрастова група да се свърже с енергията на позите и философията на практиките.Децата на възраст между 7 и 9 години изграждат чрез йога общи моторни умения, приемайки предизвикателства за сила, ловкост, издръжливост, а така също и сътрудничество. За по-големите на възраст от 10 до 12 се включва сигурно място за заякване, докато телата им изпитват удивителни промени и техните социални контакти се засилват. Докато тийнейджърските години обикновено са време за отдръпване, тази група деца също има значителна полза от йога. Както казва Тъммерс – „Практиките позволяват изучаване и грижа за себе си, както и развитие на вътреличностните и междуличностните умения, като подобряване на комуникационните умения, които са от критична нужда в този етап на развитие.” Учениците със затруднения в ученето или поведението също имат полза от йога практиките.

 

 

Доказано ефективно средство за управление на стреса – проучванията показват, че учениците от началните класове с дефицит на внимание или хиперактивност, които практикуват йога, подобряват времето за справяне със задачи и задържане на вниманието, както и редуцират симптомите. Като допълнение, йога се използва да помогне на рисковата младеж в САЩ и се доказва, като един важен отдушник за ученици, които имат проблеми с поведението, отслужващи време в изправителните институции или изпадналите от традиционните училища. Практиките се доказват и като ефективен образователен инструмент, когато се работи с ученици със синдром на Даун, церебрална парализа, аутизъм, сензорни разстройства или затруднения при ученето.Защо работиЙога работи, като ангажира цялото тяло и ума, осигурявайки дейности, които обединяват стилове, като визуален, кинестетичен, музикален, интуитивен и натуралистичен (осъзнаването на обкръжаващото и връзката с природата). Чрез осигуряване на учениците с вътрешни ресурси, като спокойствие, концентрация, приемане на себе си – йога им помага да се почувстват свързани с цялото.Как работиКогато се преподава йога на деца, много е важно да е в сигурна и приемаща среда. Насочването на часовете към фокусиране върху учениците и приемането на всички индивидуални изживявания е ключа да се окуражи позитивно социално обкръжение. За радост, йога не е задължително да се води в студио или физкултурен салон. Много от йога упражненията могат спокойно да се провеждат и в класната стая. Както се предлага в „Йога игри за деца” – „Някои упражнения имат нужда от малко адаптация, като – седнете на стол с… крака на земята, вместо да си седнал или легнал на пода. Други могат да бъдат правени, докато сте изправени до бюрото.”

Днес има много ресурси, помагащи да се интегрира йога в живота на децата. Родители и учители имат достъп до много книги, статии, DVD, CD и дори специални групи за помощ при изготвяне на учебен план. Много студия също предлагат йога за деца с инструктори специално подготвени да преподават на деца.ЗаключениеВ момента сме на кръстопът от училищни реформи. Нашите обществени училища започват да осъзнават важността на съпътстващите академични постижения и същевременно промотиране на здравословно поведение. Приблизително 53 милиона деца посещават 117 500 начални и основни училища в САЩ. Имаме една удивителна възможност и отговорност да предприемем здравни инициативи, като йога програми в училищата и общности, които да подготвят учениците за здравословен и балансиран живот.

Автор: Кристин Хенингсен*


*Кристин Хенингсен е професор в Каплански университет по Здравни Науки и преподава съвременна диета и хранене. Завършила ботаника и културна антропология, а по време на  следването си в магистърска програма по биология към Университета в Аризона изучава  лечебните растения и тяхното приложение от 13 индиански племена в региона. Тя е сертифициран консултант- билкар  и е собственик на компания за производство на билки. Тя изследва, използва и преподава за лечебните растения повече от 10 години. Хенингсен е и сертифициран инструктор по йога и йога терапия като алтернативна техника за изцеление.

 


Ако се съмнявате в нещо от изброеното по-горе, оставете скептицизма и събудете любопитство си. Елате в „Йога“ залата  на зала „ Арена – Асарел “ всеки вторник от 19,00 часа с децата си . Ако имате известни колебания, моля не се колебайте да се свържете с мен на тел : 0899962363 за вашите въпроси. Не вярвайте на това, което другите ви казват. Повярвайте на себе си чрез личния си опит, преживяване и откритие.   

🙂Намасте!

МАРИЯ