Начало Здраве Дух и тяло: Правете йога, а не война!

Дух и тяло: Правете йога, а не война!

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария ПЕТРИШКА

yoga1

Намасте, прекрасни!

Честит празник на всички жени, майки ,съпруги, отдадени на работата си, на хобитата си, на живота си!

Чувствайте се щастливи всяка минута от вашия прекрасен живот. Обичайте себе си, обичайте ближните си, продължавайте да раздавате от вашата огромна любов на света. Получавайте  и се радвайте на даровете на Вселената!

В днешната рубрика „Правите любов а не война“ обръщаме внимание и на мъжката част от обществото ни. Или защо йога практиките са полезни в ежедневието на съвременния мъж. Приятно четене. Насладете и се.

Правете йога, а не война

3_1417123170

Не е лесно да си мъж. Годините тичане, футбол и тежести скъсяват мускулите, органичават обсега на двигателната ни система и като нищо могат да развият и сериозна диспропоция между ръцете и краката. Отвъд робокопската походка и странната стойка, има вероятност да си навлечем и хронични болки – глезен, коляно, рамо, лакът, китка или любимия кръст, който започва да се обажда по-често от майките ни с наближаването на трийсетте. Макар някои от най-великите атлети като LeBron James, Tom Brady и Ray Lewis да възхваляват ползите от йога за мъже, популярността на тази дисциплина е пренебрежимо малка. Тъпа работа и малоумни предразсъдъци. Отвъд сериозната вероятност да си върнете отдавна загубената способност да докоснете пръстите на краката си, няколкото посещения на йога всяка седмица повишават силата, удраят едно рамо на стомаха и вкарват много креативни идеи в секса. Консултираме се със половин дузина специалисти и изчитаме половината интернет, за да проучим в дълбочина ползите от тази древна индуистка философска школа на скромните 2500 години. Какви са изводите?

  • По-чист ум

Двадесет минути йога стимулират мозъчната дейност повече, отколкото същото време на пътеката. Последното не е гаранция за мигновено поумняване и сертификат от Менса, но и не означава, че няма съвсем реални ползи за най-ценния орган в изстрадалото човешко тяло. Синхронизирането на движението с дишането намалява стреса и избистря съзнанието. Само избягвате да мислите за глупости и сте фитка.

  • По-здрави мускули

Противно на очакванията, йога не е само разтягане. Една добра практика ще ви остави със серизона мускулна треска на места, за които не сте и подозирали, и ще се опре дори на най-напомпания ентусиаст в кварталния (хулигански) фитнес. Щатски експеримент с десет мързеливи колежани показва, че след осем седмици по две до четири 90-минутни посещения в йога студиото помагат на момчетата да увеличат силата си с 31%, издръжливостта с 57%, гъвкавостта с феноменалните 188% и сърдечно-дихателната функция с 7%. Магията се дължи на начина на натоварване на мускулатурата – бавните движение и задържането на позите предизвикват тялото по различен начин и не позволяват да си помагате със силата на инерцията. Изолирането на отделни мускули по време на тренировка с тежести ги прави по-къси, докато при йога мускулът се тренира и разтяга едновременно с това. Резултатът? По-здрави и издължени бицепси + активно участие на съседните по-малки мускулни групи. Дори да сте пацифисти, малко мускули не са излишни, а добрият релеф винаги хваща окото.

50f8a47a2a6fcd5cccad4f0ff40c6175

  • По-бързи обороти за имунната система

Освен противовъзпалителното действие и каляването на ставите, йога засилва имунитета на клетъчно ниво и разполага с уникалната свръхсила да променя поведението на нашите гени. На всичко отгоре, това се случва особено скорострелно. Още по-време на тренировката върху постелката за йога, имунитетът на тялото се засилва и започва сериозна подготовка за отблъскване на силите на злото. Дълбока работа.

  • По-голямо предимство в битката с чревоугодничеството

Имате слаб ангел за всевъзможна храна, цигари или алкохол? Няма проблеми – редовното практикуване на йога рязко намалява желанието и склонността да преяждате. Импулсът да се тъпчем с кофти храна след тренировка е силно притъпен, респективно салатата можела да замести хамбургера във фантазиите ти. Такива неща трябва да се видят, за да се повярват.

  • По-ефективно рециклиране на любимите храни

Добрата диета е от ключове значение, но практикуването на йога определено може да помогне с профилактиката на затлачени проводници на полезни и недотам полезни вещества. Голямата част от позите в йога масажират вътрешните органи, а по-засуканите направо изстискват нещата към своя щастлив край някъде далеч от нас. Доброто храносмилане означава не само повече енергия за полезни дейности и приятни глупости, но и по-леки и по-добре регулирани приключения на финалната права.

87cf0510f4504dc43c98f17c11905973

  • По-висока продуктивност в офиса

Ежедневно сме под обстрел от стотици послания, очаквания и задължения, които потискат креативността и способността да се задълбочим във важните неща. Йога създава пространство и движение в тялото, които от своя страна помагат да освободим съзнанието от излишни мисли, ставаме по-спокойни и можем да се съсредоточим в една точка за продължително време. Въобще, перфектната среда за взимане на по-добри решения и повишена работоспобност.

  • По-як секс

Тук вече ни спечелиха. Независимо дали обичате да спите сами (или ви се налага – бел.ред.) или с други хора, йога обещава да направи изживяването доста по-приятно. Самостоятелните играчи получават по-дълбок и пълноценен сън, а груповите – по-висока скорост на отделяне на хормоните, отговарящи за физическата възбуда, и засилване на притока на кръв където трябва, което си е голяма работа, откъдето и да погледнем. Постарайте се да отидете на йога с гаджето за още неподозирани бонус нива от сексуалното изживяване. Кой би предположил, че с малко разтягане и повечко кислород може да станете звезда в една от най-печелившите развлекателни индустрии?

Чудите се къде да започнете? Разходете се до близкото йога студио, за да ви обяснят подробно как стоят нещата.

Надявам се да сте се забавлявали със статията и да извлечете максимални ползи от нея. Ако имате нужда от напътствия ще се видим на постелката в залата за йога, всеки вторник от 19,00 часа.

Намасте! Мария!