Начало Култура Активните бисерчета 2017 стартира сред ученици в Панагюрище

Активните бисерчета 2017 стартира сред ученици в Панагюрище

СПОДЕЛИ

IMG_0487-780x400

В театър „Дом паметник“ в Панагюрище в присъствието на близо 250 ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“ на 7 март дадохме старт на посланическата кампания „Активните бисерчета“ 2017, съобщиха от biserche.com

Събитието започна с драматизация на откъс от приказката „Пук“ на Валери Петров, представена от децата от клуб „Театър“ към училищната библиотека. Стоян Панчев, Зорница Загарьова и Марияна Тачева влязоха в ролите на Лили, Хрили и Набръчкания човек. Декорите и реквизита бяха дело на Ателие „Сценични изкуства“ с ръководител Пепа Машева. За музикалното оформление се погрижи Пепа Филина, а петокласникът Стойко Шопов изпълни своя авторска песен по стихчето за вълшебното бисерче на Валери Петров.

Децата се запознаха с целите на кампанията „Активните бисерчета“ 2017 и организаторите ги предизвикаха да се включат като убедят своите връстници по атрактивен и забавен начин да четат и да гласуват за наградата „Бисерче вълшебно“ 2017.

От 7 март до 30 април всички деца на възраст от 6 до 18 години могат да станат активни бисерчета (индивидуално или в екип) като попълнят формуляр за участие. 5 от най-активни участници ще спечелят посещение на български детски писател в  тяхното училище/населено място, а екипът реализирал най-атрактивната идея ще спечели комплект с книги на стойност 200 лв.

Повече информация за участието в кампанията и нейния ход можете да следите в специалната секция на сайта на наградата.

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” се организира от фондация “Детски книги” и от 2014 до 2016 година се проведе под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България. Кампанията се организира и с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Партньори на инициативата са още Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки-България”, Асоциация “Българска книга”, Център за приобщаващо образование, Сдружение за градски читални, Читалище.то. Медийни партньори са „Детски дневник“ и семейното онлайн радио Family, а партньор събития е Sofia Ring Mall.