Начало Здраве Дух и тяло: За Ин йога или пътешествието навътре

Дух и тяло: За Ин йога или пътешествието навътре

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария Петришка

Здравейте, приятели на рубриката „Дух и тяло“!

Заниманията ми с йога през годините преминаха през много учители и различни видове практики. Бавната, плавна практика и спокойствието което ми носи се оказа моята йога. След Ин Йога се усещам много по – одухотворена, изпълнена с любов и доброта. Разбира се, искам да ви запозная с тази практика. Днес ви представям статията на Екатерана Кьосева за ИН ЙОГА. Няма как по – добре да бъдат казани нещата относно таза практика. Насладете се на материала.

Ин йога: далеч по-лесно е за ума да забрави, отколкото за тялото

Ин йога. Напоследък това е тема, която дълбоко ме вълнува и в тази статия ще споделя някои от менталните си  еквилибристики. Да, ин йога безспорно е медитация в движение. Липсата на мисли и присъствието в настоящия момент ни освобождават от стреса и ни връщат състоянието на покой и отпуснатост, на баланс и хармония. Но това не е лесен процес. Той преминава през много ментални и физически изпитания. Но в крайна сметка това си заслужава.
Ин йога е съвременен стил в йога. Появява се през в Америка през 1970г. Смята се, че нейн основател е Паули Зинк, таоистки йога преподавател.
Нека споделя от личен опит. Ин йога е всичко, от което имам нужда, когато започна да губя вътрешния си център, а усещането ми за баланс започва да се огъва като опитите на неумел въжеиграч да се задържи на ръба на въжето. Разбирам, че няма значение колко си напреднал в йога. Понякога всичко се получава с лекота, а друг път – дори най-лесните асани се превръщат в предизвикателство. Защото тялото ни не е просто инструмент, който приучаваме да се движи, както ни харесва. Тялото ни е метафора на вътрешния психичен свят. И ако нещо в тялото се промени, това означава, че  нещо във вътрешния свят се е изменило, а тялото просто ни дава знак за това.


Когато разумът пише историята ни, а тялото е само платното

Може би сте чували известният латинският израз на персийския философ Авицена – „tabula rasa“. Той означава, че при раждането ни нашият ум е като чиста дъска, върху която опитът започва да пише своята история. Или няма нищо в интелекта, което да не е съществувало преди това в опита. Върху тази философска концепция са разсъждавали мъдреци като Аристотел и Авицена, но съвсем ясно можем да видим нейната истинност в нашият живот и йога практика. Ако разумът е като чиста дъска, върху която опитът пише, то тялото безспорно е символичната материализация на „мисловния ни ръкопис“.
„Колкото по-тих станеш, толкова повече ще чуеш.“
Рам Дас
Нашият опит несъмнено се систематизира от мозъка под формата на спомени или емоционални блокажи. На нивото на спомените информацията се намира в т.н. предсъзнавано ниво. На нивото на емоционалния блокаж опитът ни се съхранява в тялото под формата на болка, скованост или болест. Това е нивото на несъзнаваното, а несъзнаваното е заключено в нашето тяло. Тенденция на съвременните хора е да разделят ума от тялото, емоциите от мислите, съзнаваното от несъзнаваното. Това, което опитваме да направим чрез йога е съединяването им обратно в едно цяло и връщането на усещането за единност и хармония.


Тялото като убежище за несъзнаваното ни

Теорията на бащата на психоанализата Зигмунд Фройд за нивата на съзнанието безспорно е повлияна от Ведите. Това, което всъщност я прави толкова известна в цял свят е, че Фройд за първи път започва да говори за конфликта между съзнавано и несъзнавано, или за т.н. невротична личност, която живее в състояние на вътрешен конфликт.
Тази концепция пасва изключително много на темперамента на западния човек, който разделя главата от тялото, ума от емоциите, разцепвайки нашата същност на две. Фройд започва да работи със съдържанието на сънищата на пациентите си и дори ги нарича „кралският път към несъзнаваното“. Той също така измисля методът на свободните асоциации, чрез който отправя покана към несъзнаваното съдържание да се прояви. Кои са нивата на психиката, според Фройд?
Съзнаваното представлява информацията, с която разполагаме във всеки един момент: възприятия, фантазии, мисли, чувства.
Предсъзнаваното стои малко по-далеч от съзнаваното и съдържа всичко, което може да се припомни: спомени и паметови следи, които лесно могат да се извикат в светлото поле на съзнанието.
Несъзнаваното представлява най-голямата част от нашата същност и съдържа в себе си всички инстинкивни подбуди (желания), проекции (фактите на реалостта, които отричаме), както и спомените, които съдържат силен емоционален заряд (емоционални травми). Несъзнаваното също така държи юздите на нашия потенциал, жизнена енергия, креативност, творчески драйв.
Факт е, че Фройд, като един виден западен ум, заплита своята теория само на нивото на главата. Някак макар да говори за несъзнаваното и за соматичните прояви на невротичните конфликти – той сякаш подценява тялото и акцентира предимно върху ума. Въпреки това той е първият лекар психоаналитик, който започва да лекува пациентите си чрез разхлабване на хватката на несъзнаваното. Точно това всъщност е и целта на йога. Просто в йога се тръгва от тялото към „разхлабване“ на конфликта като постепенно се включва ума, а в психотерапията – се тръгва от от психичния свят и постепенно се стига до тялото.


Несъзнаваното във философията на йога

Врити във философията на йога представлява нашия съзнателен ум или мисловна вълна, която се издига и спуска, издига и спуска и ни заплита в невротичните си игри – оценяване, категоризиране, систематизиране, реакция. Ако една мисъл се задържи по-дълго на нивото на врити тя започва да се навлиза малко по-дълбоко и отива в чита или нашия несъзнателен ум. Тези дълбоко запечатани впечатления, които изграждат чита се наричат самскари.
„Това, което търся не е извън мен, а вътре в мен.“
Хелън Килър
В психологията на Фройд съзнанието на човека е разделено на три нива – съзнавано, предсъзнавано (спомени и информация, която може да се възстанови с помощта на паметта) и несъзнавано (информация, която ни влияе, но трудно можем да възтановим чрез ума). Във философията на йога субективният ум, предсъзнателният ум, несъзнателният ум и чита са синоними, но основната идея е една и съща. Нищо от опита ни не се губи, а се запечатва и складира на ниво ум или тяло. Можете да си спомните за минали преживявания от склада на самскарите в подсъзнателния ум, защото вашето минало се пази там до най-малките детайли. Но някои самскари са пуснали корена си по-дълбоко и са се складирали в тялото и най-вече във съединителната тъкан. Точно върху нея поставяме акцента в ин йога.

Съединителната тъкан, която разказва истории

Ако нашият живот е история, съединителната тъкан е платното, а нервната система е моливът, с който описваме фактите. Това не е ново откритие естествено, но е идея, която все повече започвам да въплъщавам в личната си йога практика. Дълбоко вярвам, че когато не успеем качествено да преживеем определена опитност и емоциите, свързани с нея – тя се превръща в емоционален блокаж или висцерален спомен, който се манифестира чрез нашата съединителна тъкан.
Когато работим в дълбочина и достигаме до съединителната тъкан, както правим в ин йогата, ние се докосваме до тези емоционални спомени. И малко по малко започваме да ги освобождаваме. Тялото може да лекува душата ни така както и душата може да лекува тялото. Когато присъстваме в тялото си в тихо спокойствие, ние започваме да освобождаваме натрупания стрес от съединителната тъкан. А това естествено „изчиства“ платното на съзнанието ни, за да освободим място за нови опитности и вътрешен мир.


Ин йога или пътешествието навътре

Ин йога е пътешествие без крайна цел. Тя ни помага да съединим главата и тялото, съзнаваното и несъзнаваното, ума и емоциите. Чрез осъзнатото присъствие в тялото, преживяването на емоционалните блокажи наново и бавното освобождаване от тях. Задържайки в една асана от 3 до 5 минути всъщност се потапяме в пространството между вътрешните си светове и наблюдаваме своята лична tabula rasa (опитност). На нейната повърхност вероятно ще изплуват емоции, които не са адекватни на житейската ни ситуация в момента и явно идват от друго време (миналото).
„Ин йогата е семпла, но семпло не означава лесно.“
Бърни Кларк
Вероятно ще изплуват спомени, които не са ни приятни, но е време да приемем. Приемането не е умствено обмисляне, а тихо съзерцаване и най-вече – пускане. Само така ще освободим място и малко по-малко ще изчистим самскарите, които блокират енергията ни.  Не-правейки нищо. Ин йогата ни дава възможност преживеем, да усетим, да бъдем. Но най-вече, да свържем ума и тялото по необикновен начин.

За кого ин йога е подходяща: за всички нива; за всеки, който иска да задълбочи йога практиката си и да навлезе в дебрите на връзката тяло-ум; за всеки, който иска да освободи емоционалното напрежение, натрупващо се в мускулите и сухожилията; за възвръщане на вътрешния баланс при спортисти, бегачи и любители на силовите тренировки; за всеки, който търси релаксация на цялото тяло и ума;
Ако смятате, че тази статия е полезна, моля, споделете я, за да достигне до повече хора! Не се колебайте да ни подарите в коментар вашите наблюдения и обратна връзка по темата. Със сигурност ще бъде от полза за всички нас!
С благодарност!
Author: Екатерина Кьосева

Аз Мария , ще ви очаквам в „ Йога“ залата на зала „ АРЕНА – АСАРЕЛ “ всеки вторник от 19:00 часа. Практиката е за начинаещи и за всички който искат да подобрят качеството си на живот !
Намасте , ПРЕКРАСНИ !