Начало Общество Двама затворници избягаха от Софийския затвор, въоръжени и много опасни!

Двама затворници избягаха от Софийския затвор, въоръжени и много опасни!

СПОДЕЛИ

Двама затворници са нападнали служители от Софийския затвор и са избягали, съобщиха от Министерство на правосъдието. Те са били въоръжени и са избягали с лек автомобил, сив на цвят.

Единият е рецидивистът Владимир Пелов, осъден на 32 години затвор за дързък въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличания на трима души, сред които и дете на 9 години, и стрелба по четирима полицаи в Ботевград. Отделно, има и обвинение за убийство на двама братя в Ботевград.

Другият избягал затворник е Радослав Колев, рецидивист, осъден на наказание лишаване от свобода в размер на 26 години, за убийство.

МВР публикува снимки на издирваните и призовава гражданите, които разполагат с допълнителна информация за издирваните, да сигнализират при гарантирана анонимност на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

От дирекцията предупреждават гражданите да сигнализират веднага, в случай че забележат двамата мъже. По данни на полицията те са агресивни, възможно е да са въоръжени и да окажат съпротива.

Образувано е досъдебно производство по чл. 297 НК /бягство на затворници/, като предмет на проверка са и действията на охранителния състав в Затвора София. По първоначални данни, бягството е извършено и чрез заплаха на дежурни надзиратели с огнестрелно оръжие, с което затворниците са разполагали, като по този начин са преодолени няколко поста в корпуса на Затвора София.

Избягалите затворници от Софийския затвор са изключително опасни. Това заяви в ефира на БНТ главният секретар на МВР Младен Маринов.

„Незабавно след сигнала са предприети всички мерки, областните дирекции са ангажирани с издирване на лицата, веднага бяха показани снимките на избягалите затворници, гражданите да са изключително внимателни. Двамата затворници са изключително опасни, ще бъде проведено разследване за пропуските, които са позволили допускането на оръжието, с което двамата мъже са успели да избягат”, заяви Маринов.

Бягството е станало малко преди 16:00ч. От МВР определиха ситуацията като тежка и извънредна. Двамата престъпници са избягали през главния вход, където ги е очаквала кола, с която са избягали.

„Има заплаха с огнестрелно и хладно оръжие, използвана е физическа сила, произведени са изстрели, три изстрела. И за голямо щастие няма пострадали лица, както между охраната на затвора, така и цивилни граждани. Първо затворниците са пребили служител на СОТ, който инспектирал получените вещи на пандизчиите. След това надзирател, заплашили негов колега с оръжие. Стреляли три пъти, но не ранили никого, обясниха от министерството на правосъдието. Носили са и нож”, обясни Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието..

По думите му чистачката на затвора видяла бегълците и тръгнала след тях, но не успяла да ги спре. Гонила ги до момента, в който се качили в тъмна кола.

„Затворът се намира едва ли не в центъра на града и тези изстрели са можели да доведат до крайно неблагоприятни последици. Издирвателните действия са започнали веднага. На третата минута е информирана националната полиция”, допълни Проданов.

Избягалите затворници

Владимир Стефанов е осъден на 30 години затвор за отвличане и обир на златарско ателие в Ботевград през 2011 г.,които излежава в момента на бягството си днес. Стефанов е арестуван няколко седмици след обира. През 2016-та той обвинен и за убийство на братята Цветан и Марко Петрови в Ботевград. Пелов е стар познайник както на полицията, така и на съда. Осъждан е за грабеж, придружен с убийството на пловдивския сараф Ганчо Караиванов през 1997 година. Излежава 11 години от присъдата си и е освободен предсрочно от затвора, заради добро поведение през 2010 г.

Другият избягал затворник Радослав Колев е осъден на 26 години затвор за убийството на 53-годишен служител на НАП-София по особено жесток начин.