Начало Общество Лесен и вкусен козунак с много конци

Лесен и вкусен козунак с много конци

СПОДЕЛИ

Заглавието не е подвеждащо,  наистина тази рецепта е за един много лесен за изпълнение, много вкусен козунак, а и конци колкото искате. Рецептата е с олио и това прави козунака мек и в следващите няколко дни след изпичане. Зори, благодаря ти още веднъж, че сподели рецептата си с нас.

Необходими продукти:

3 яйца ( от тях отделяме единия белтък за намазване)
150 грама кристална захар
200 мл прясно мляко
80 мл олио 
20 грама прясна мая( което е половин кубче или 1 пак суха от 7 грама)
550-600 грама брашно (зависи от големината на яйцата) В зависимост от самото брашно и глутена в него, може да поеме още малко, тестото трябва да е меко, но да не лепне на пипане.
2 ванилии
кората на един лимон

Активирайте маята с малко от затопленото предварително мляко с лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно за рядка каша. Докато си приготвите останалите продукти маята ще стане готова. Разтворете захарта в топлото мляко докато се стопят кристалчетата. Разбъркайте яйцата с лимоновата кора и ванилията, добавете половината олио и си пригответе дълбока купа с пресятото брашно. Оставете една малка част от брашното и при нужда добавяйте. Към брашното изсипете яйцата със ванилията,кората от лимон и олиото, млякото със захарта и активираната мая. Започнете да бъркате с бъркалките за тесто на миксера, докато тестото се отлепи от съда и се оформи като топка в средата. На мен ми отне не повече от 10 минути. Тестото е меко на пипане и не лепне. Добавяйте малко по малко и останалото олио като продължавате омесването. В процеса на омесване се виждат конци в тестото.

 

Готовото тесто изсипете на мазен плот и с мазни ръце го сгънете няколко пъти. Слагате в купа и оставяте да втаса, докато си удвои обема. Вадите го и пак го размесвате леко и го нагъвате няколко пъти, пак го оставяте да втаса. За този козунак втасването е два пъти като тесто и един път оформен. След като е втасало втория път е време да го оформите. Плънката е по ваш избор. Ако обичате по-сладки козунаци, моят съвет е да сложите сладка плънка, а не да увеличавате захарта, защото голямото количество захар в тестото го прави по-сбито и тежко.

 

 

Преместете го в съда в който ще го изпечете, аз използвах откопчаваща форма с диаметър 24 см. и оставете да втаса за последен път, докато си удвои обема. Внимавайте да не го оставите прекалено дълго да втасва, защото има опасност да превтаса тестото, тогава и плетката се разлива и конци няма.  За процесите на втасване можете да си помагате с фурната включена да загрее на 50 градуса и изключена после. Намажете с отделения белтък и поръсете с филирани бадеми и захар.

Изпечете козунака на 160-170 градуса за около час, но това зависи от дебелината, така че проверявайте с дървено шишче, трябва да излиза сухо без полепнало тесто по него. Когато готовия козунак придобие приятен златист загар, а все още е суров вътре трябва да го завиете с алуминиево фолио, за да си запази цвета в противен случай ще прегори.

Време е да го разчупим.

 

 

 

 

Източник pamscookingworld.blogspot.bg