Начало Култура Две първи места и специална награда за цялостно представяне за самодейците от...

Две първи места и специална награда за цялостно представяне за самодейците от село Попинци от фестивала „Струма пее“

62
0
СПОДЕЛИ
restorant
Снимка: Мария Г. Терзийска
Снимка: Мария Г. Терзийска

Самодейните състави към Народно читалище „Искра-1872“,  се завърнаха със специална награда за цялостно представяне, две първи места и два златни медала от първото си участие в единадесетото издание на фолклорния фестивал „Струма пее“ – село Невестино, обл. Кюстендил, съобщи скретарят на читалището Донка Шопова.

Достойно представяне на запазените традиции и живия български дух на самодейците от попинското читалище, на техните ръководители Мария Цв. Терзийска и Иван Чардаков и на талантливите изпълнители на народни песни Елена Георгиева и Злата Карабойчева, спечелили първите места и златните медали в категория „Народно пеене“ на фестивала.

Участието на самодейците във фолклорния фестивал „Струма пее“ на 13 и 14 август се осъществи със средства от читалището и лични средства на самодейците. В конкурсната програма на фестивала взеха участие представителен фолклорен танцов състав „Тангра“, фолклорна певческа група, състав за автентичен фолклор, както и индивидуалните изпълнители на народни песни Елена Георгиева и Злата Карабойчева, с музикален съпровод на Георги Георгиев.