Начало Общество В Панагюрище ще бъде обсъждан законът за наказателното правосъдие за деца

В Панагюрище ще бъде обсъждан законът за наказателното правосъдие за деца

23
0
СПОДЕЛИ
restorant

panagyurishte-syd

29 166, 67 лв. планира да похарчи Министерството на правосъдието за “Координационни срещи и публични събития за промотиране резултатите от напредъка по изпълнение на показателите за напредък в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия”.

Това става ясно от документация по друга обществена поръчка, обявена от МП преди дни, предаде репортер на БГНЕС.

Т.нар. “Механизъм за сътрудничество и оценка на ЕК” представляват годишните Мониторингови доклади, които в последните години са изцяло критични по въпроса за напредъка на България в съдебната реформа.

Веднъж годишно, в края на януари месец, Брюксел излиза с доклади по отношение на България, които остро критикуват липсата на ефективни присъди и независимо правосъдие у нас. През юли месец в ЕК се провежда дискусия на експерти от страните-членки на Европейския съюз, която представлява “устен доклад”. Миналия месец ЕК отново излезе с “устен доклад”, който също е бил с критичен тон по отношение резултатите на България, но неговото съдържание не бе направено обществено достояние.

Амбициите на управляващите е Мониторинговият механизъм на ЕК, който продължава вече десет години спрямо България, а и Румъния, да приключи до края на мандата на настоящия състав на Комисията. Вероятно промотирането на “напредъка” на България ще се реализира около излизането на следващия Мониторингов доклад, което трябва да се случи в края на януари 2017 г., тъй като към момента обществената поръчка все още не е обявена. Финансирането на координационните срещи и публични събития във връзка с “напредъка” на България в съдебната реформа се осъществява чрез Тематичен фонд “Сигурност” на “Българо-швейцарската програма за сътрудничество”.

По същата програма Министерството на правосъдието търси туроператор, който да осигури логистиката по провеждането на десет срещи в цялата страна на тема: “Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в областта на младежкото правосъдие”. Провеждането на дискусиите в периода октомври 2016 г. – юни 2017 г. във Велико Търново, Стара Загора, Варна, Панагюрище, Хасково, Разград, Смолян, Ямбол, Пловдив и София ще струва почти 112 000 лв