Начало Общество Един видео експеримент на Нова телевизия, който всеки шофьор трябва да изгледа!

Един видео експеримент на Нова телевизия, който всеки шофьор трябва да изгледа!

СПОДЕЛИ

novaПрез последните 10 години високата скорост на пътя е отнела живота на над 4000 души. Или иначе казано – един малък град в България е изчезнал от картата.

Спасение обаче има. В това са категорични репортерът на Нова Мария Димитрова и осемкратният национален рали шампион Димитър Илиев. Те направиха няколко експеримента какво се случва, ако на пътя се случи кризисна ситуация.

„Решихме да направим експеримента, тъй като, за съжаление, в последните седмици отново черната статистика започна да става първа новина в емисиите ни. Решихме да направим по-различен прочит на пътната безопасност, а именно – не какво се случва, след като стане тежкият инцидент на пътя, а какво води до него“, разказа в „Събуди се“ по Нова телевизия Мария Димитрова.

„Високата скорост е враг номер едно на шофьора. Проблемът идва оттам, че докато ние управляваме колата и няма настъпила ситуация, всичко изглежда добре. Колкото по-нови стават автомобилите, толкова по-малко се усеща скоростта. Проблемите обаче идват тогава, когато нещо непредвидено изскочи на пътя. Оказва се, че шофьорите са абсолютно неподготвени. За да може човек да овладее колата в една такава ситуация, са необходими много години тренировки“, обясни Димитър Илиев.

Той призова хората да не карат бързо по пътищата и да слагат колани, дори и на задната седалка, защото те са единственото нещо, което дава шанс на хората да оцелеят при евентуална катастрофа.

„И аз като шофьор никога не съм се замисляла при такава скорост какво може да се случи. В екстремна ситуация човек дори спира да мисли, адреналинът е голям“, разказа журналистът на Нова.

Експериментът при каква скорост ще успеем да спрем пред изскочил на пътя човек и какви телесни повреди може да причини различната скорост на блъснат пешеходец – вижте линка

http://novanews.novatv.bg/news/view/2015/04/26/109250/%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0/

http://vbox7.com/play:a7c21823f9