Начало Общество Едно различно пътуване в света на българското слово

Едно различно пътуване в света на българското слово

СПОДЕЛИ
restorant

Емоционален, вълнуващ и много различен – такъв бе за учениците от 7 „б“ клас в СОУ „Нешо Бончев“ последният час по литература, по проект „Моят час“, при любимият им преподавател – Невяна Кацарева. 

Събитието стартира с откриване на изложба на графични портрети на български автори. Портретите са дело на седмокласника Мирослав Христев, чийто талант да рисува съвсем случайно открива неговата учителка Невяна Кацарева. Всичко започва в един обикновен час, в който тя прави забележка на Миро, виждайки го, че се разсейва с нещо. И тогава момчето става, приближава се към нея и и подарява портрет на Ботев.

Оказва се, че Мирослав има и други рисунки и така се ражда идеята последното занимание по проект „Моят час“ да бъде съчетано с изложба на неговите портрети на изучаваните през годината автори, която е и първата изложба на Миро.

Едно нестандартно и докосващо душата пътуване в света на българското слово.

С много вълнение и чувство, в двора на Градския исторически музей, седмокласниците рецитираха стихове на Ботев, Вазов, Яворов, Славейков, Елин-Пелин и Йовков и четоха емблематични откъси от „Немили – недраги“, „Бай Ганьо“, „По жътва“, „По жицата“. На финала Невяна Кацарева им благодари и им подари за спомен по една снимка от паметен за тях момент – посещението на постановката „Хъшове“ в Народния театър в София.

А те – нейните ученици, със сигурност ще запазят в сърцата си две неща – любовта към българското слово и вярата, че духът и сърцето трябва да живеят пълноценно и на пълни обороти.

Още снимки от събитието тук