Начало Общество Еко Рали България 2016 ще премине през Панагюрище този уикенд

Еко Рали България 2016 ще премине през Панагюрище този уикенд

31
0
СПОДЕЛИ

eco-rali-balgariq

14 екипажа ще застанат на старта на Еко Рали България 2016, стана ясно вчера. Състезанието, което е в календара на Международната федерация по автомобилизъм (FIA) Световна купа „Алтернативни енергии“ и е включена в програмата на община София – кандидат за Европейска столица на спорта 2018, ще се проведе между 14 и 16 октомври.

Сред екологичните машини, които ще се борят за победата в Еко Рали България 2016, на арката за старта ще видим 5 електромобила, 3 хибридни автомобила и 6 машини, задвижвани с алтернативни горива като природен газ и пропан-бутан.

Три екипажа от съседна Сърбия ще мерят сили с българските си конкуренти, като два от тях ще са дамски. С три отбора, съставени от представители на нежния пол, ще се отчете България, с което изцяло женските тандеми в състезанието стават общо 5. Свои екипажи ще пуснат Пътна полиция, Съюзът на българските автомобилисти и Българската фотоволтаична асоциация.

Официалният старт, който ще бъде даден от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, ще бъде пред Телефонната палата срещу „Гранд Хотел София“ утре от 16 ч. Още от 12 по обед атрактивните ековозила ще бъдат изложени за разглеждане от всеки, който пожелае.

Маршрутът на Еко Рали България 2016 ще отведе участниците от София до Старосел и обратно. За изцяло електрическите автомобили трасето ще преминава през Мирково и медодобивния завод „Аурубис“ в Пирдоп, а за останалите участници ще бъде през Панагюрище и Копривщица. Над 100 км от трасето са отделени за т. нар. регулаторни тестове, в които, според поставените задачи, състезателите ще бъдат оценявани от компетентното жури.

От всички, участващи в състезанието, се изисква да демонстрират сериозна загриженост към околната среда. Така, освен да карат икономично и еко, състезателите ще трябва да се грижат да оставят местата, на които са били, дори по-чисти, отколкото са ги заварили. Автомобилите, допуснати до участие в рали от този тип са разделени в категории според вида задвижване – електрическо, хибридно или на алтернативни горива (пропан-бутан, метан, биогаз и др.), според Техническия правилник на FIA за автомобили с „алтернативна енергия“.

Еко Рали България, както и другите състезания от този тип, насърчава използването на новите автомобилни технологии за съхраняване и пестене на енергия, изхвърляне на възможно най-малко количество въглероден двуокис, както и други замърсители на въздуха.

Ралито също така насърчава водачите да променят своите навици при управлението на автомобила, като се даде приоритет на опазване на околната среда и устойчивостта на транспортния сектор, чрез използване на алтернативни горива и електрическа енергия като източник за задвижване на техните машини.

Еко Рали България 2016 се организира от спортен клуб „Интерспийд Рейсинг“ под патронажа на Столична община и в партньорство с общините Мирково, Панагюрище, Стрелча, Копривщица и Хисар.