Начало Общество Експедиционен отряд „Райна Княгиня” отбеляза 40 години от създаването си (ВИДЕО)

Експедиционен отряд „Райна Княгиня” отбеляза 40 години от създаването си (ВИДЕО)

46
0
СПОДЕЛИ
restorant

Мария МАСЛЕВА

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Експедиционен отряд „Райна Княгиня” към СПУ”Нешо Бончев” с ръководител Лушка Караянева се събра днес, за да отбележи 40 години от създаването си. Мястото на срещата бе родната къща на техния патрон Райна Княгиня.

Събитието бе открито с приветствие от писателя Иван Станчев, който е и част от отряда. Последва поднасяне на цветя на гроба на Райна Княгиня, както и на гробовете на родителите й, които се намират в двора на родната й къща.

Преподавателката Лушка Караянва припомни биографията на рода на Райна Княгиня. След което получи специален подарък от името на отряда – икона на Света Богородица с младенеца, копие от Светата обител Атон. Творбата е изографисана върху дърво от Рилския манастир.

Бяха прочетени поздравителни адреси от името на ръководството на Община Панагюрище, СОУ „Нешо Бончев“, Обединен Детски Комплекс гр. Панагюрище, Женско дружество „Райна Княгиня” и Исторически музей гр. Панагюрище.

След това отрядниците се отправиха към площад „Райна Княгиня“, където поднесоха цветя пред паметника на Знаменоската.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От там, отрядът продължи към площад „20-ти април“ и поднесе цветя пред вечния огън на мемориален комплекс „Априлци”.

Свещички за здраве бяха запалени в църквата „Свето Въведение Богородично”. Паметта на своите починали съученици отрядниците почетоха с минута мълчание.

Честването продължи в местен ресторант, където отрядниците се отдадоха на приятни спомени.

ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК