Начало Здраве В ПАНАГЮРИЩЕ БЕ ОТКРИТ МОДЕРНИЯТ МЕДИЦИНСКИ КОМПЛЕКС „УНИ ХОСПИТАЛ“

В ПАНАГЮРИЩЕ БЕ ОТКРИТ МОДЕРНИЯТ МЕДИЦИНСКИ КОМПЛЕКС „УНИ ХОСПИТАЛ“

СПОДЕЛИ

Министър-председателят Бойко Борисов преряза лентата на Новото панагюрско съкровище

Инвестицията е за над 90 милиона лева

otkrivane 2 (1)

Министър-председателят Бойко Борисов официално откри новата Многопрофилна болница за активно лечение „Уни Хоспитал” на 11 юни  в Панагюрище. Той преряза лентата на новия модерен медицински комплекс заедно с министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, кмета на община Панагюрище Никола Белишки, председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет” АД и председател на Българска минно-геоложка камара проф. д-р Лъчезар Цоцорков, изпълнителния директор на „Асарел Панагюрище  Здраве” АД д-р Борислав Ацев и д-р Лучия Добрева, управител на МБАЛ „Уни Хоспитал”.

На церемонията присъстваха още народните представители Десислава Костадинова, д-р Дончо Баксанов, Димитър Гечев, Бойка Маринска, изпълняващият длъжността областен управител на област  Пазарджик Гинче Караминова, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов и общински съветници, президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов, кметове от региона, представители на бизнеса, държавни и общински институции, браншови и пациентски организации, синдикалисти и десетки граждани, дошли да уважат този паметен за общината момент.

Преди рязането на лентата тържествен водосвет бе отслужен от отец Атанас Манолов – архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия и отец Стоян Манолов. „Без помощта на Господ нищо не може да се случи”, заяви премиерът Борисов и подчерта, че този проект е факт благодарение на обединените усилия на местния бизнес, Общината и държавата.

Това е знаков ден за Панагюрище. Благодаря на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който е в основата на този проект и показа, че възрожденският дух и традициите на дарителството са още живи. Новата болница е доказателство, че когато всички се обединим, можем да творим чудеса”, подчерта в изказването си кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

Днес е много важна, историческа дата, не само за Панагюрище, но и за района на Средногорието и страната. С много ентусиазъм, воля и средства превърнахме едва оцеляващата панагюрска болница, в която работеха десетина лекари, в чудо на здравеопазването с над 700 души медицински и немедицински персонал. Този проект се реализира и заради  огромната обществена подкрепа и гражданското доверие, които получихме. Благодаря на всички. След обновения хотелски комплекс „Каменград”, залата-трезор за експониране и съхранение на Панагюрското златно съкровище и многофункционалната спортна зала „Арена Асарел” това е поредният наш значим проект в името на хората. Неслучайно панагюрци вече го наричат Новото панагюрско съкровище”, заяви в обръщение към присъстващите стотици гости проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Той подари на премиера Борисов позлатено копие на фиалата от Панагюрското златно съкровище, като подчерта, че логото на болницата е стилизиран вариант на красивия тракийски съд. С предложението близо до „Уни Хоспитал” да се изгради параклис на Свети Николай Чудотворец той поднесе икона на Свети Никола на управителя на здравното заведение д-р Лучия Добрева.

Същността на проекта бе представена от д-р Борислав Ацев, който подчерта, че „Уни Хоспитал” разполата с най-съвременно високотехнологично оборудване и висококвалифициран персонал. „Уникалното при нас е, че предлагаме на пациента комплексна здравна грижа – от профилактиката и диагностиката, до лечението и рехабилитацията”, заяви д-р Ацев.

 

ЗА ПРОЕКТА

Свръхмодерният медицински комплекс „Уни Хоспитал“, в който бяха инвестирани над 90 млн. лв., бе открит  на 11юни 2016 г.  в Панагюрище

За пръв път в България се осъществява такава голяма частна инвестиция в областта на здравеопазването, за която „Асарел-Медет“ АД и „Асарел-Панагюрище Здраве“ АД получиха голямата награда „Инвеститор на годината“ за 2015 г.

За пръв път в България в сферата на здравеопазването се реализира такъв проект чрез публично-частно партньорство. В дружеството инвеститор „Асарел Панагюрище Здраве“АД участват „Асарел-Медет“АД, Община Панагюрище и над 100 лекари, специалисти по здравни грижи и немедицински персонал.

За пръв път в България такъв модерен медицински комплекс се изгражда в град с мащабите на Панагюрище.

МБАЛ „Уни Хоспитал“ разполага с техника на световно ниво и висококвалифицирани медицински специалисти, работещи в 36 специалности, които имат най-високо ниво на компетентност.

В болницата има 19 стационарни и 8 диагностични клиники и отделения, за които комплексният подход е водещ. Над 700 души медицински и немедицински персонал се грижи за пациентите по правилата на добрата медицинска практика. Комплексът разполага с 310 легла, които са разположени в комфортни двойни и единични стаи, свързани с модерни комуникации. Функционално свързаните звена в болницата осигуряват навременна и висококвалифицирана индивидуална помощ-от спешното отделение през бързата и модерна диагностика, до компетентното и високотехнологично лечение с най-новите световни методи. Всичко това нямаше да може да се осъществи без уникалната за България информационна система за бърза и дистанционна комуникация не само вътре в болницата, а и с всички външни партньори.

В МБАЛ „Уни Хоспитал“ е вградена единствената българска web-базирана болнична информационна система. Системата има възможност за комуникация с медицинска апаратура – пациентски монитори и телеметрия, инфузионни помпи, лабораторни апарати, роботи за разтваряне на цитостатици, и с използвани от лечебното заведение други софтуерни програми като PACS, лекарствени пакетиращи системи, счетоводни, ТРЗ програми. Може да работи на различни устройства – компютри, таблети, лаптопи, смартфони, което допълнително улеснява екипите при медицинското обслужване.

Особено важно място в болницата заема Модерният център за комплексно онкологично обслужване.

В Онкологичния център са внедрен и двата най-добри за България и за Югоизточна Европа мултимодални медицински линейни ускорителя от най-високия клас в света.

Окомплектовката им покрива всичкипоказаниянаалтернативнитетехнологии в комбинация с всички модерни техники за конвенционална лъчетерапия, заедно със система за стереотаксична радиохирургия. Тя позволяваизвършванетонашироккръградиохирургичниманипулации и използвановатехнологиязапроследяваненатумора в реално време.

Високите технологии позволяват да се въведат едновременносъчетаваненаобразнидиагностичниметоди (компютърен томограф, магнитен резонанс, позитронно-емисионeн томограф /ПЕТ-СТ/, ултразвукови методи и други) с оперативни интервенции, най-модерни иновативни методи, телекомуникационни връзки с водещицентровевъввсичкиспециалности, коетощепредоставинабългарскитепациентикачествоотсветовнониво.

За целта е оборудван хирургичен комплекс с първата за България и Югоизточна Европа хибридна операционна зала с роботизиран ангиограф, къдетоекипиотразличниспециалностищепровеждатедновременнооперации и интервенции.  В панагюрския болничен комплекс евнедренауникалнасистемазапрофилактика и противодействиенавътреболничнитеинфекции с възможностизаосъществяваненарегионалнапрограма. Свръхмодернатамикробиологичналабораториязаизключителнобърза и прецизна диагностика позволява за 5 минути да бъде определен причинителят на инфекцията, а до 6 часа да стане ясно и нужното лечение.

В ход е стипендиантска програма за студенти по медицина и специалисти по здравни грижи, а усилията на екипа на МБАЛ „Уни Хоспитал“санасоченикъмразвитиетонаболницатакатобаза за обучение и университетски център. Единството на медицинските грижи, обучението и научните постижения ще  дадат възможност пациентите да получат всичко, заради което пътуват в чужбина. Например организираният Туморен борд, който е с международно участие на водещи европейски специалисти ще обсъжда всеки онкологичен болен на място и ще определя и провежда комплексното му лечение.

МБАЛ „Уни Хоспитал“ поставя Панагюрище на здравната карта не само в България, но и в Югоизточна Европа. 

 

 

 

 

1 КОМЕНТАР