Начало Здраве Експерт: Трябва да се прави разлика между рецидив и повторна инфекция от...

Експерт: Трябва да се прави разлика между рецидив и повторна инфекция от COVID-19

СПОДЕЛИ

Трябва да се прави разлика между рецидив и повторна инфекция от COVID-19. Това коментира експертът Михаил Лебедев, съобщават от сайта zdrave.to.

Специалистът обяснява, че повторната инфекция се доказва чрез откриване на различни щамове на вируса. Ако има ясни разлики между първия и втория щам, тогава можем да се говори за повторна инфекция.

Михаил Лебедев обяснява, че рецидив е възобновяване на болестта след като човекът е възстановен. Обяснява се с факта, че патогенът не изчезва напълно по време на лечението и отново причинява появата на симптоми на заболяването.

Според него тези, които са преболедували леко COVID-19 са с по-голям риск отново да се заразят с кронавирусната инфеция. Обратното важи за, тези, които са изкари тежко заболяването. За тях се предполага, че в близко бъдеще едва ли отново ще се заразят.

Коронавирусът остава до голяма степен мистериозно заболяване. По думите на специалистът вече се знае, че асимптоматичните носители могат да имат увреждане на белите дробове, че са по-заразни за другите от тези, които са явно болни и че тестовете често са фалшиво отрицателни, пишат още от zdrave.to.