Начало Любопитно Титан: Лекият метал, който върши тежката работа в индустрията 

Титан: Лекият метал, който върши тежката работа в индустрията 

СПОДЕЛИ

Универсален титан (Ti) се използва навсякъде – от производството на тенис ракети до това на реактивни двигатели. Титановите сплави се използват в самолети, за производство на брони, военноморски кораби, космически кораби и ракети поради високата си якост на опън, леко тегло, изключителна устойчивост на корозия и способност да издържат на екстремни температури. 

 

Заварени титанови тръби се използват в химическата промишленост заради устойчивостта им на корозия, а употребата им в нефтеното сондиране е все по-популярна заради силата, лекото тегло и устойчивостта на корозия. Титан, легиран с ванадий, се използва във външната обвивка на самолета, противопожарните стени, съоръженията за кацане и хидравличните тръби.

 

Други употреби:

 

  • Поради отличната му устойчивост на солена вода, титанът се използва за изработване на шахти и такелаж и в топлообменниците на инсталации за обезсоляване, както и в нагреватели/охладители за аквариуми със солена вода.

 

  • Тъй като се смята за физиологично инертен, титанът се използва в ставни импланти, както и за изработване на медицинско оборудване и в облицовката на тръби и резервоари в хранително-вкусовата промишленост. Титанът се използва и за производството на хирургически инструменти.

 

  • От титанови сплави се правят изключително устойчиви и дълготрайни рамки за очила. 

 

  • Много туристи използват оборудване, произведено от титан, включително съдове за готвене, прибори за хранене, фенери и колчета за палатка, тъй като титановите продукти са имат значително по-леко тегло, без да се прави компромис със здравината.

 

  • Титанът е популярен за направата на продукти като тенис ракети, голф стикове, велосипеди, лабораторно оборудване и лаптопи.

Пазарът на титан е значителен. Според американско геоложко проучване стойността на титаниевите минерални концентрати, използвани в Съединените щати през 2013 г., е била около 1,140 милиона долара. Около 95% от изкопаемите и синтетични титанови минерални концентрати са били използвани за производството на титаниев диоксид (TiO2) – пигмент, използван за избелването на хартия и мастила. Останалите 5% са използвани в покрития на заваръчни пръти и за производство на карбиди, химикали и метал.

Титанът, използван за производството на метал, се добавя в стоманени сплави за намаляване на размера на зърното и като деоксидатор, а в неръждаемата стомана се използва за намаляване на съдържанието на въглерод. Титанът често се легира с алуминий (за усъвършенстване на размера на зърното), ванадий, мед (за втвърдяване), желязо, манган, молибден и други метали.

Стоманените тръби и профили намират високо приложение в разнообразни сфери на промишлеността и индустрията – в химическата, нефтохимическата, хранително-вкусовата, ядрената индустрия, в строителството и с общо промишлено предназначение (производство на металоконструкции, вътрешни и външни комуникации, промишлени комуникации, машиностроене, за мебелната промишленост). 

Качеството и състава на всички материали, които влизат в производството на тези метални смеси, трябва да бъдат проверени. Например, ако титанът, използван при производството на витлови валове или други части, предназначени за подводна употреба, не е легиран с подходящия метал за това конкретно приложение, частите няма да имат необходимата устойчивост на корозия. По същия начин титанът трябва да бъде легиран с точни количества платина, паладий или рутений, за да се направят тръби, които могат да издържат на употреба при тежки химически условия. Метални сплави, неотговарящи на спецификациите, могат да излезнат скъпо и да доведат до потенциално опасни повреди.