Начало Общество Електронен калкулатор ще изчислява по-изгодната пенсия, заявленията се подават от 7 май

Електронен калкулатор ще изчислява по-изгодната пенсия, заявленията се подават от 7 май

СПОДЕЛИ
restorant

От 4-ти май влизат в сила промените в Кодекса за социално осигуряване, които дават право на хората да избират по коя методика да се пенсионират – по старата или по новата, напомниха от НОИ. До края на деня утре ще бъде пусната нова електронна услуга „прогнозен размер на пенсията“ – комбиниран калкулатор, който позволява лесно и бързо да се прецени кой е по-благоприятния размер. Чрез него ще може да се изчислява както прогнозен индивидуален коефициент, така и прогнозен размер на пенсията едновременно и по старата, и по новата методика. Електронната услуга изчислява предварителен, но не окончателен размер на коефициента и на пенсията, защото е възможно в регистъра на осигурените да има неточни или липсващи данни от началния му тестов период. Когато хората дойдат с документите в ТП на НОИ, ще им се изчислят точните размери, поясниха експерти на НОИ на специален семинар в Хасковски минерални бани днес, предаде БТА.

От 7 май бъдещите пенсионери ще могат да подадат заявления по новия ред. В него бъдещите пенсионери ще могат да направят отметка, че искат при изчисляване на пенсията да им бъдат включени и трите най-добри години преди 1997 година.  Те могат да разчитат и на консултации на живо с експерти на НОИ, тъй като мнозина от бъдещите пенсионери нямат ПИК или пък не могат да боравят с интернет. Консултациите ще бъдат правени в териториалните поделения, в изнесени приемни и чрез мобилни екипи, които ще посещават населени места без териториални поделения и изнесени приемни. Те ще бъдат правени през май, юни и при необходимост и през септември. Графици за консултациите ще бъдат качени в териториалните поделения на НОИ и кметствата.
Консултациите дават предварителни прогнозни стойности на индивидуалния коефициент и пенсията, защото те ще се извършат на базата на електронната услуга на НОИ. Важно е бъдещите пенсионери да носят документ за самоличност, предупредиха от НОИ.
Освен бъдещите пенсионери, от консултациите и от електронната услуга на НОИ, могат да се възползват и хората, на които вече им е отпусната пенсия от началото на 2019 година. Те са около 4 000 . Тези хора ще имат право в шестмесечен срок – до 2 ноември да поискат преизчисляване на пенсията и по старата методика. Ако по старата се окаже, че размерът на пенсията е по-благоприятен, ще им бъде отпуснат по-високия със същата начална дата. Над 21 хиляди са подалите заявления за отпускане на пенсия от началото на годината.