Начало Общество Електронните цигари са стотици пъти по-безвредни от традиционните, смята главният здравен инспектор

Електронните цигари са стотици пъти по-безвредни от традиционните, смята главният здравен инспектор

СПОДЕЛИ

Електронните цигари са стотици пъти по-безвредни от традиционните, тъй като не отделят катрани и канцерогенни вещества, твърди главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Коментарът му е по повод твърденията, че в Европейският съюз се готви регламент, който да ги забрани. Експертът добави също, че те имат и предимството да не отделят никакви вредни за околните вещества.

Според Кунчев в света има държави, в които продажбите на електронни цигари не е разрешена, но те не са в Европа – Уругвай, Бразилия, Сингапур, Южна Корея. Аргументът за забраната бил, че те задълбочават зависимостта към никотина.

Ангел Кунчев добави, че като лекар не препоръчва употребата на електронните цигари, защото и те отделят вредни вещества, а и не помагат на отказването на традиционните тютюневи изделия. Той уточни, че има голяма разлика между отделните модели и тя идва от качеството на изработка. Значение има и каква е течността, която се използва в тях.

Ангел Кунчев смята, че едва ли в Европа ще се забрани продажбата на електронни цигари, но е вероятно те да бъдат класифицирани като "медицинско изделие". Ако това стане, всеки производител трябва да получи разрешение да продава продукта си, ще има регламент и контрол, което щяло да е от полза за потребителите. Главният здравен инспектор е и на мнение, че трябва да се регламентира съдържанието на никотин в течностите за заместителите на традиционните цигари.

Източник: dnevnik.bg