Начало Общество В Стрелча изпълниха обичая „Наричане с китки“

В Стрелча изпълниха обичая „Наричане с китки“

СПОДЕЛИ

Обичаят „Наричане на китки” се прави на Васильовден- 1-ви януари по традиция на площада в гр. Стрелча. Той бе изпълнен от жени и мъже от клуба на пенсионера в града.

„Важно е да пазаим и съхраняваме за поколенията традиционните обичаи. Обичаят „Наричане на китки” е типичен за нашия край. ”, каза кметът Иван Евстатиев. Той поздрави за упоритостта и последователността хората, които в първия ден от новата година по традиция пресъздадоха обичая.

Според обичая вечерта срещу Васильовден е голям Бъдни вечер- Нова година. Постите са минали и може вече да се ядат блажни ястия, кади се с тамян. Отправя се молитва за здраве и берекет. Домакините правят баница с късмети. На другия ден се ходи на „Честито” у Васильовците.

Вечерта срещу Нова година, момите и ергените поставят свои пръстени и китки в котлето с вода, което е украсено с цветя, пуканки, пръчки от дрян. На другия ден го отнасят на хорото. Жена го взема и се качва на по-високо място, така че всички да я виждат. Започва обреда „Наричане на китки”. В него се влага хумор и добри благопожелания.

  • Чия е тази китка – започва жената – да се ожени за министър!

Момата, която си познае китката отива и си я взема. Наричането продължава:

  • Чий е този пръстен? – сред осили и бодили да живее, но да е щастлив и по цял ден да се смее! 
  • Чия е тази китка – да се ожени за овчар, тънък и слаб като 200 килограмов шопар.
  • Чия е тази китка – на книга да се учи и много да сполучи.
  • Чий е този пръстен – да народи едно хоро деца със златни ръце и златни сърца….и т.н.

По традиция празникът завърши с хоро.

Броени часове преди това, на площад „Дружба” в гр. Стрелча кметът Иван Евстатиев поздрави хората, събрали се да посрещнат 2013-та година.

„В очакване сме на Нова Година. Изминалата ни донесе предизвикателства, трудности, но и равносметки, нови посоки за размисъл и действие, надежди. Преживяхме заедно поредните изпитания на времето и работихме заедно, за да осигурим по-добри дни за семействата ни, за града ни. Пожелавам ви здраве, много приятни моменти, споделени вълнения, наредени трапези и радост!”, каза минути преди настъпването на 2013-та година Кметът на община Стрелча Иван Евстатиев.

Новогодишният концерт започна в 22.30 часа с изпълненията на оркестър „Родопи” с ръководител Борис Христов. Новата 2013- та година бе посрещната с празнични илюминации. За присъстващите на площада бе осигурена почерпка.