Начало Скандал Ели Маркес е бил обиждан на расистка основа от капитана на Лудогорец...

Ели Маркес е бил обиждан на расистка основа от капитана на Лудогорец и националния отбор Светослав Дяков

СПОДЕЛИ

13876521_1476087345750724_3970517177871146144_n

Футболистът на „Оборище“ (Панагюрище) Ели Маркес обяви, че капитанът на „Лудоголец“ и на националния отбор на България Светослав Дяков го е обиждал на расистка основа.

Грозната случка се е разиграла по време на вчерашния мач между Оборище и Лудогорец II в Разград.

Публикуваме пълния текст на изявлението на Ели Маркес, който е в България от 2007-ма година и е носил екипите на 10 родни отбора.

„Мангал,маймуна. Ти идваш от гората в Бразилия, да се правиш тук на човек“- това са думите на Светослав Дяков към мен на мача между Оборище и Лудогорец2. Аз живея тук вече 10 години, семейството ми е тук-жена ми, имам две деца и много приятели! Аз знам, че има хора, които не ме харесват, но до сега никога не ми се е случвало някой да ме обиди така без аз да съм го провокирал по никакъв начин. Искам само хората да знаят какъв човек е капитана на националния отбор на България и какъв е манталитетът му, при положение че той играе в отбор, където по -голямата част от футболистите са чужденци! Вместо да дава пример на младите момчета, които играят заедно с него, той обижда без причина ,и тези обиди не бяха само към мен! Живея в България,плащам данъци тук, семейството ми е тук и не мисля че заслужавам такова отношение. Няма значение кой какъв е ,от къде идва, преди всичко сме хора и трябва да се уважаваме както на терена, така и извън него!

4038423_260__

В отговор Дяков пусна официално изявление в сайта на Лудогорец, което гласи:

Уважаеми привърженици на футбола, уважаеми журналисти,

Тази сутрин с изумление научих, че съм главен герой в един изкуствено създаден скандал, в който освен моето име се споменава и това на уважаван колега. Изключително съм разочарован, че този изфабрикуван скандал бе тиражиран, без да ми бъде дадено правото на отговор, въпреки че винаги съм бил коректен към медиите и никога не съм отказвал интервюта и коментари в качеството ми на капитан на националния отбор и Лудогорец. Силно съм притеснен, че моята личност се използва, за да бъде опетнено името на шесткратния шампион, чиято капитанска лента нося с гордост. Държа да подчертая, че никога не съм делил хората по цвета на тяхната кожа. Градя отношенията си с колегите според техните качества и характер, а не според тяхната националност.

Конкретно за мача срещу Оборище мога да кажа, че мина в коректен тон, както от страна на противника, така и от страна на нашия отбор. Имаше 3-4 спречквания, които са напълно нормални за всяка среща. В една от тях въпросният футболист започна да ме обижда и псува пръв, а сега се изкарва безобидна жертва. Разменихме си реплики и нецензурни думи, но никога не съм го обиждал на расистка основа. Обвиненията срещу мен в расизъм звучат нелепо. Аз съм капитан на отбор, който е изграден основно от чужденци, част от които сънародници на Ели Маркес. Колегите ме познават. Имал съм конфликти на терена, но не съм си позволявал и няма да си позволя да обиждам колеги на расова основа.

За мен е чест да играя за втория отбор на Лудогорец, защото се надявам, че с моето присъствие и поведение помагам в израстването на младите футболисти, които се школуват там.

В заключение бих казал, че всичко това ми прилича на целенасочена атака с неясна цел. Но тя няма да ме разколебае мен и Лудогорец.