Начало Бизнес Ето как ще изглежда новият търговски комплекс в Панагюрище

Ето как ще изглежда новият търговски комплекс в Панагюрище

10976
0
СПОДЕЛИ

На снимката е актуалната визия на проекта Ритейл парк Панагюрище – „ PANA GREEN PARK“.

„Панагюрският мол“ ще бъде построен на мястото на някогашното предприятие „Родопа“ и ще включва магазини, заведение за хранене, паркинг и автомивка. В него ще отвори врати магазин от веригата BILLA.

В понеделник ще е първата копка на строителния обект.

Само за последните три месеца на 2020 г. в България са открити три нови ритейл парка, и то в провинцията – в Шумен, Ямбол и Дупница. Същевременно стана ясно, че незетите площи в моловете в големите градове като София, Пловдив и Варна са достигнали 8-9%, но наемите не са намалени.

В годините преди кризата моловете никнаха като гъби, заради многото свободни средства и преференциите при инвестиции в имоти. Въпроси относно жизнеността на всеки от проектите почти не се задаваха, докато музиката не спря. След това реалността се стовари, изразявайки се в множество незаети площи, дългосрочно изчакване на благоприятния момент за невъведените в експлоатация обекти и последвали препродажби.

Според анализатори пазарът на търговски площи в България навлиза в по-зряла фаза и може да се каже, че големите градове вече са наситени като площи. От тук нататък не се очакват нови проекти за класически търговски центрове, а по-скоро гъвкави концепции, като все по-ключовата роля ще имат площите за хранене и развлечения в търговския микс. В момента се наблюдава баланс между търсене и предлагане на модерни търговски площи, а това, че динамиката в откриването на нови шопинг центрове е различна от тази преди няколко години, дава възможност да се развиват активно други търговски формати, каквито например са „ритейл парковете“.

„Ритейл парковете са единствена алтернатива за марките, които искат присъствие в по-малките населени места. Обичайно това са компактни проекти до 5000 кв. м отдаваема площ, които се разгръщат около съществуващи хранителни хипермаркети, магазини за техника или такива от типа „направи си сам“, коментира Иван Граматиков , мениджър „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield Forton. Интересът на предприемачите бил към средно големите и по-малките градове – с население от 30 000 до 100 000 жители, където няма изграден шопинг център. По своята същност това са едноетажни търговски обекти, групирани около общ паркинг и предлагащи разнообразни стоки и услуги за потребителите.