Начало Избори 2014 Евентуално разпределение на мандатите в Пазарджик по метода на Хеър-Ниймайер

Евентуално разпределение на мандатите в Пазарджик по метода на Хеър-Ниймайер

СПОДЕЛИ
izbori5Повече от ясно е, че няма идеална методика за разпределението на мандатите и все някой е на загуба. В България се прилага Методът на най-големия остатък (известен още като метод на Хеър-Ниймайер). Тази методика следва принципа на пропорционалното разпределение. Например, една партия получава в даден район 3.2 мандата. Това е нейната квота, получена като се раздели броят на нейните действителни гласове на броя на определените за този МИР мандати. Методът на най-големия остатък показва, че тази партия не може да получи по-малко от 3 и повече от 4 мандата.

Съгласно този метод в Пазарджик ГЕРБ има сигурни 3 мандата, БСП – 1 и ДПС – 1. Остава да се разпределят оставащите 5 мандата между непълните мандати на БСП, ДПС, Атака, Реформаторския блок и България без цензура. Поради големия остатък на БСП над 1 пълен мандат партията ще получи втори мандат, а остатъците на другите партии са малко над половин мандат и как точно ще се разпределят ще зависи от резултатите в чужбина.  Най-вероятно и ДПС ще получи втори мандат.

Получените числа на Хеър за партиите в Пазарджик:
ГЕРБ – 3,019
БСП – 1,626
ДПС-1,446
Атака  – 0,552
Реформаторски блок – 0,549
България без цензура – 0,540

Източник – pa-media.net

4 КОМЕНТАРА

  1. Без участието на по-малките партии няма как да има стабилно правителство, защото дори и да има коалиция ГЕРБ-Патриотичен фронт, Реформаторски блок, тя ще е с много малко и крехко мнозинство.




    0



    0