Начало Здраве Европейски ден на антибиотиците

Европейски ден на антибиотиците

СПОДЕЛИ

На 18 ноември се отбелязва Европейският ден на антибиотиците. На този ден Световната здравна организация припомня за необходимостта от тяхната разумна употреба.

От откриването им до днес, антибиотиците са запазили живота на много хора, помагайки за лечението на различни бактериални инфекции. Тяхната употреба е довела до увеличаване на продължителността на живота със средно 20 години. За да се запази тяхното действие, трябва добре да знаем кога трябва да се прилагат. Това е важно за всички – от тези, които разработват политики и стратегии, които правят проучвания, произвеждат и разпространяват антибиотици, до тези, които ги предписват и употребяват.

Целта на тази инициатива е да се повиши информираността на обществото относно заплахата за общественото здраве от развитието и разпространението на антибиотична резистентност. Тя се получава, когато бактериите се адаптират и развиват в присъствие на антибиотици. Наличието на резистентност към едно или няколко антимикробни лекарства, използвани за лечение или профилактика, не е заболяване, а характеристика, която може да се отнася по принцип за всеки от микроорганизмите, причиняващи заразни болести, а също и инфекции, свързани със здравни грижи.
Резистентността към антибиотици може да се разпространи бързо чрез обмяна на генетичен материал между различни бактерии и така да затрудни лечението на различни инфекции.

Прекомерното и неправилно използване на антибиотиците ускорява появата и разпространението на резистентни бактерии. Те могат да циркулират сред хората, животните, храната, водите и околната среда. Следователно, има нужда от глобални действия и единен здравен подход относно здравето на човека, животните, безопасността на храните и като цяло на околната среда. Затова трябва да се вземат строги мерки и да се спазват основни правила:

 Използвайте антибиотиците само след лекарско предписание. Не провеждайте самолечение.
 Микробиологичното изследване дава нужната информация за точния причинител и правилния антибиотичен избор.
 Антибиотиците не са антипиретици. Те действат само срещу бактериални инфекции и следва да се прилагат само в такива случаи.
 Спазвайте професионалните предписания-за дози, начин на приложение,продължителност.
 Спазвайте добри хигиенни навици.