Начало Здраве Фамилията Станкович – най-голямото семейство в „Уни Хоспитал“

Фамилията Станкович – най-голямото семейство в „Уни Хоспитал“

СПОДЕЛИ
Фамилия Станкович
Повече от четири години фамилията Станкович е част от голямото семейство на МБАЛ „Уни Хоспитал“. Д-р Весна Станкович е лекар в Спешно отделение, големият й син Марко и снахата Мария са медицински сестри съответно в Отделението по анестезиология и интензивно лечение и Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия, а малкият й син – Стеван – е медицинска сестра в Отделението по гръдна хирургия.
България е моя втора родина, защото баща ми е българин, от Западните покрайнини, а аз, сестра ми и децата ми също сме с българско гражданство, споделя лекарката. Причината да дойдем да работим и живеем тук е свързана с липсата на работа в Сърбия, немалко наши колеги – медицински специалисти – са без работа и това е сериозен проблем. Радвам се, че в България освен да сбъдна детската си мечта – да помагам и да лекувам хората – намерих колеги и приятели, разказва д-р Станкович.
И тя, и синовете й завършват образованието си в Сърбия, но истински упражняват професията си само в България. В западната ни съседка д-р Станкович работи като консултант в голяма фармацевтична компания. По препоръка и със съдействието на българския консул в Ниш, Станкович взимат решението да се преместят през 2015 година.
Фамилия Станкович пристига в Панагюрище броени седмици след обявяването на пандемията от COVID-19. Преди това няколко години работят в друга българска частна болница, но след като се явяват на интервюта и са одобрени в рамките на два месеца поетапно всички се преместват в „Уни Хоспитал“.
Д-р Весна Станкович
Градът много ни харесва – малък е, спокоен е, но най-важното за нас е болницата и това, че има къде да практикувам медицина. Съпругът на д-р Весна – Небойша – я подкрепя безрезервно, и вече има статут на постоянно пребиваващ, което му помага да си намери работа в Панагюрище. Всички живеят в жилища, предоставени от лечебното заведение. Оценяват високо подкрепата на цялото ръководство на болницата, за да могат да живеят близо един до друг, с възможност да си помагат и да се подкрепят.
Фамилията ни е голяма и за нас като родители е много важно да можем да сме в подкрепа на децата си, когато те имат нужда от нас, споделя д-р Станкович.
Най-младият член на фамилията е Уна, която е дъщеря на Марко и Мария и вече е на 2 години. Отскоро ходи на детска ясла в Панагюрище и е лъчезарно и усмихнато дете. Щастлива съм, когато и децата ми са щастливи, обяснява д-р Весна и подчертава, че с подкрепата на колегите си от Спешно отделение, придобива ценен професионален опит.