Начало Общество Филм, продуциран от Светла Цоцоркова, ще представи България на кинофестивал във Венеция

Филм, продуциран от Светла Цоцоркова, ще представи България на кинофестивал във Венеция

50
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

tsotsorkova

Новият филм, продуциран от панагюрката Светла Цоцоркова, „Белгийският крал” ще представи България на 73-ия кинофестивал във Венеция, което ще отбележи завръщането на страната ни на най-стария кинофестивал в света, съобщиха от София Филм Фест.

Копродукцията на Белгия, Холандия и България участва във втората основна конкурсна програма на фестивала – „Orizzonti”. „Хоризонти” е венецианският еквивалент на „Особен поглед” в Кан или „Панорама” в Берлин. В конкурса участват 20 пълнометражни и 16 късометражни филми.

Филмът е провокиран от статия във в. „Таймс”, която описва премеждията на естонския президент, който след изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутъл пътува с кола от Истанбул до Талин през Балканите. Подобна във филма е и съдбата на белгийския крал Николас III, който поради слънчева буря трябва да стигне по суша от Истанбул до разпадащата се белгийска федерация, преминавайки инкогнито с антуража си, сред който и български фолклорен ансамбъл, балканските държави. Това пътуване ще го срещне със странни и цветисти персонажи, ще му помогне да намери себе си и види света с очите на обикновен човек.

Творбата е заснета почти изцяло в България. Нина Николина изпълнява ролята на българска народна певица, която спечелва сърцето на краля, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби, натоварен с мисията да върне краля в Истанбул. Художник на филма е Сабина Христова, художник по костюмите – Ека Бичинашвили, гримът е дело на Петя Симеонова, а изпълнителни продуценти са Светла Цоцоркова и Надежда Косева („Фронт филм”).