Начало Култура Габровският театър гостува в Панагюрище с комедията „Михал Мишкоед“, популярна и като...

Габровският театър гостува в Панагюрище с комедията „Михал Мишкоед“, популярна и като „Зех тъ, Радке, зех тъ!“

СПОДЕЛИ

Интересното е, че всички роли се изпълняват от мъже

Габровският драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще гостува в Панагюрище с премиерата на комедията „Михал Мишкоед“ /Зех тъ, Радке, зех тъ!/. Представлението ще се играе на 11 април от 19:00 часа в НЧ „Виделина-1865“.

Пиесата и до днес си остава най-известната на възрожденския учител, писател, просветител, преводач и журналист Сава Доброплодни.

Спектакълът е дело на режисьора Невена Митева, която си поставя като задача и успява да възстанови първото театрално представление в България на тази пиеса. Актьорите играят „както някога“, когато всички роли, дори и женските, се играят само от мъже. В зората на българския театър мъжете актьори мажели мустаците си със свинска мас и ги посипвали с брашно, за да приличат на жени, уточняват от екипа на спектакъла.

Комедията „Михал Мишкоед“ е „побългарена“ от Сава Доброплодни пиеса и е първата драматургична творба в България. За първи път е представена на сцена през лятото на 1856 година в Шумен и така слага началото на българския театър.

Иначе историите в тази комедия са две паралелни: в едната наивният и влюбен до уши Михал се оставя да бъде окраден до шушка от един изобретателен младеж и една алчна старица; в другата попреминалата годинките Мария се кани да роди, а доктор Никола подклажда абсурдните и надежди. И как ще завършат тези истории? Ами доста съвременно и доста логично. Смешно, смешно, та чак да ти стане жал.

Постановка: Невена Митева; Хореография: Лъчезар Захариев; Музика: Румелия Алексиева;
Текст на песните: Велизар Велчев; Участват: Димо Димов, Мартин Властанов, Светослав Славчев, Петко Петков, Ангел Калев, Илия Костадинов, Васил Грънчаров,
Валери Радев, Даниел Тотов, Димитър Петров