Начало Култура Галерия „Васка Емануилова“ представя забравения стрелчански художник Мильо Балтов

Галерия „Васка Емануилова“ представя забравения стрелчански художник Мильо Балтов

СПОДЕЛИ

Мильо Балтов. Романтичният образ на вярата“ е изложба, която ще продължи от 14 декември до 27 февруари 2022 г. в галерия „Васка Емануилова„, съобщават от Софийската градска художествена галерия (СГХГ).

Събитието е по повод 150 години от рождението на художника и е част от програмата „Реставриране на паметта“. Тя започва през 2012 г. с цел да възстановява паметта за неизвестни или забравени имена от българското изкуство. Художникът Мильо Балтов е една от интересните фигури в тази история.

Името му неизменно присъства в културния живот на град Стрелча – чрез иконите и стенописите в катедралния храм-паметник „Св. Арх. Михаил“, с музейната сбирка на Историческия музей, в чийто фонд се съхраняват близо 30 негови произведения. Множество декоративни и иконописни реализации и в храмове от пазарджишкия регион също носят неговия подпис. Неговата мащабна художествено-декоративна дейност съвпада с подема в храмовото строителство след Освобождението, движено от стремежа да се придаде колкото е възможно по-представителен вид на новостроящите се църкви.

Много от параклисите и църквите, които Балтов декорира, са посветени на архангел Михаил и до днес изпълняват функцията си на паметни места за падналите във войните. В много от създадени от него икони се разпознават образи на исторически личности, а други са добили статута на чудотворни, допълват от СГХГ.

Мильо Балтов, Портрет на Дена Балтова – дъщеря на художника, началото на ХХ в. (Източник: Галерия „Васка Емануилова“)
Мильо Балтов, Св. Арх. Михаил (Източник: Галерия „Васка Емануилова“)
Мильо Балтов, Марин Дринов, началото на ХХ в. (Източник: Галерия „Васка Емануилова“)