Начало Бизнес Газовата отсечка към Панагюрище е с цена 7.2 млн. евро, ще стига...

Газовата отсечка към Панагюрище е с цена 7.2 млн. евро, ще стига и до Стрелча

СПОДЕЛИ

gazДържавната фирма „Булгартрансгаз“ има намерение да обяви процедурата за изграждането на нова газови отсечки, които ще свържат пет общини, до средата на 2016 г. Това е обявено в съобщение на сайта на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщава сайтът Seenews.

Общата дължина на предвидената за изграждане газопреносна мрежа ще е 122 км. и ще снабдява със синьо гориво общините Свищов, Пирдоп, Панагюрище, Банско и Разлог. Според прогнозите цялостното изпълнение на проекта ще продължи 50 месеца. Според обявените планове изграждането на отсечките трябваше да приключи до края на 2016 г., но чрез новите връзки още седем общини ще получат достъп до газификация – Белене, Никопол, Златица, Стрелча, Мирково, Чавдар и Челопеч. Изчисленията показват, че потенциални клиенти в тези населени места са 42 индустриални потребители, още 300 обществени консуматори и близо 19000 домакинства, информира сайтът.
Планираната отсечката Панагюрище – Пирдоп има дължина 46 км, разполага с две станции, а прогнозната инвестиция за изграждането е 7.2 млн. евро. Средствата са от т.нар. фонд „Козлудуй“, от който Европа компенсира страната ни за затварянето на трети и четвърти реактор на Атомната централа.