Начало Интервюта Георги Павлов: Създадена е необходимата организация за зимно почистване и поддържане на...

Георги Павлов: Създадена е необходимата организация за зимно почистване и поддържане на пътища и улици в общината

СПОДЕЛИ

За създадената организация за зимно почистване и поддържане на пътища и улици в община Панагюрище, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар заместник-кмета Георги Павлов.

Каква организация създавате за зимното почистване и поддържането на улиците на територията на  община Панагюрище?

Георги Павлов: В община Панагюрище имаме пътища, които са част от общинската пътна мрежа, имаме и такива, които са част от републиканската. Поддържането им се организира от Областно пътно управление, а  за тези от общинската  се грижи общината. Работим много добре с Областно пътно управление, защото пътищата се пресичат и взаимно си помагане. За зимното поддържане в населените места се грижи Общинското предприятие „Чистота“ . На разположение имаме 17 снегопочистващи машини.  Във всяко едно от осемте села имаме по една такава машина, а останалите са в града. Тротоарите и площадите се почистват отново от Общинското предприятие „Чистота“. Третират се с препарата „Айсмелт“ и сол в зависимост от местата, които се обработват. За част от общинската пътна мрежа имаме сключен договор с фирма, която почиства около 27 км от общинската пътна мрежа. Тя работи с 4 снегопочистващи машини и с един челен товарач, който е за товарене на пясък и сол. До сега нямаме проблеми, тъй като нямаше сериозни снеговалежи. Въпреки това сме създали необходимата организация.

Предприемате ли допълнителни мерки за почистване на районите около обществените сгради?

Георги Павлов: Тези сгради са част от обхвата, който се почиства от Общинското предприятие „Чистота“. Те са включени в неговия график и няма да има проблеми при евентуални валежи от сняг.

Кметовете на села разполагат с необходимите количества пясък и също са създали своя организация за почистване на населените места. Вие извършвате ли допълнителен контрол?

Георги Павлов: Кметовете имат своите правомощия, те са достатъчно отговорни. Осъществяват контрол, създават необходимата организация. Ние просто им помагаме, когато имат нужда от допълнителна техника или хора за зимното почистване.

През лятото успяхте ли да приведете улиците във вид, който ще бъде удобен за почистване, т.е с изкърпени дупки, с добра тротоарна инфраструктура?

Георги Павлов: Последното благоустрояване на пътната настилка в Панагюрище и в населените места от общината беше направено пред октомври. До тогава работихме по изкърпването, направата на нови пътища и тротоари и полагането на нова асфалтова настилка. Те са в добро състояние, за да могат да се почистват безпроблемно.

Повечето от градовете имат проблем с неправилно паркирани автомобили, които пречат на зимното почистване. Как решавате този проблем в Панагюрище?

Георги Павлов: Този проблем го има, но разчитаме на съвместната работа с КАТ и на съдействието на хората. Може да се желае още, но когато завали сняг жителите на Панагюрище проявяват разбиране и преместват автомобилите си, за да може до бъдат почистени улиците, на които живеят.