Начало Интервюта Георги Павлов, зам.-кмет на община Панагюрище: Подготвили сме се добре и ще...

Георги Павлов, зам.-кмет на община Панагюрище: Подготвили сме се добре и ще се справим със зимното почистване

СПОДЕЛИ

Община Панагюрище е сред общините в област Пазарджик с най-голяма снежна покривка. Радио „Фокус” – Пазарджик разговаря със зам.-кмета на общината Георги Павлов за предприетите действия за справяне с усложнената обстановка и осигуряване проходимостта на пътищата.

Georgi-Pavlov

Фокус: Г-н Павлов, справи ли се Община Панагюрище с усложнената зимна обстановка и какви мерки предприехте?
Георги Павлов: От много години не се е случвало при нас такава зима, в която температурата да е толкова ниска и да има толкова необичайна зимна обстановка. Ниските температури ни създават проблеми и почистването е много трудно. Полагат се изключителни усилия градът и общината да останат проходими при тежки зимни условия. През последната седмица започнахме да използваме калиеви и магнезиеви соли тъй като при ниските температури, натриевите соли, които ползвахме, практически не могат да действат.

Фокус: Каква техника използвате и как се извършва заплащането?
Георги Павлов: Финансовите средства, определени за зимното почистване, са достатъчни и няма да си позволим да ги пестим, но е важно да отбележим, че както и другите общини, заплащаме само за реално свършена работа. Контролът е стриктен и се следи как се извършват дейностите. След като спря снеговалежът започнахме извозването на натрупаните преспи от града. По отношение на техниката мога да кажа, че в момента разполагаме с 11 снегорина, три пясъкоразпръсквача, имаме два комбинирани багера и два самосвала за извозване на сняг.

Фокус: Част от улиците в Панагюрище са от републиканската пътна мрежа и са ангажимент на Областно пътно управление – Пазарджик. Те почистени ли са?
Георги Павлов: При почистването работим съвместно с избрания изпълнител, който извършва тази дейност. Помагаме си взаимно и нещата вървят добре, защото има синхрон с хората, които извършват снегопочистването в нашия град. Мога да кажа, че се справяме съвместно и успешно.

Фокус: Получавате ли сигнали за непочистени улици и има ли недоволство сред жителите на града?
Георги Павлов: При нас в Общината има дежурен телефон, както и сме дали телефона на управителя на Общинското предприятие „Чистота”. Получаваме сигнали, това е нормално, макар че не всички от тях са основателни. Реагираме веднага и се справяме.

Фокус: Ще ви се наложи ли ако продължи да е по-тежка зимата закупуването на допълнителни химикали?
Георги Павлов: Ние сме се запасили. Както всяка година, се запасяваме с необходимите химикали, соли, материали. На този етап имаме достатъчно, защото виждате, че другите общини имат проблеми със запасяването със сол и допълнително усложнената обстановка. Това създава напрежение, но при нас нещата са спокойни. Ние сме се подготвили добре и ще се справим.

Фокус: Кметовете на населени места се включват активно в почистването. Как е положението в селата от община Панагюрище?
Георги Павлов: Наистина работим в синхрон с всички кметове, защото за нас общинската пътна мрежа не е само град Панагюрище. Ние имаме прекрасни осем села и се грижим и за тях. Работим много добре с кметовете, помагаме си при необходимост – когато има проблем със снегорини, пясъкоразпръсквачи в дадено село. Проблемът е общ и ние се справяме заедно.