Начало Местна власт Глобиха Община Стрелча за счетоводно нарушение

Глобиха Община Стрелча за счетоводно нарушение

СПОДЕЛИ
Чачов
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Акт, съставен от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) на Община Стрелча, е потвърден от Административния съд в Пазарджик. Наказанието е наложено за нарушение по Закона за счетоводството и е в размер на 300 лева.
 
 
Делото е гледано от Районния съд в Панагюрище, който също потвърждава изцяло санкцията. Община Стрелча обжалва, но решението на административните магистрати повтаря изцяло това на колегите им в средногорския град.
 
Глобата е наложена след проверка в началото на миналата година. Тогава се установява, че Община Стрелча като бюджетно предприятие е съставила баланс за 2018 г., в който не е отразено коректно финансовото състояние на ведомството. В частта за пасивите не са посочени осем фактури за задължения към пазарджишката строителна фирма „Еко Хидро-90“ за ремонти на улици и пътища на обща стойност 427 389 лева.
 
 
Решението на Административния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.
 
Санкцията е резултат от мащабната проверка в Община Стрелча през март 2019 година. Тя бе предизвикана от два сигнала – от служител на местната администрация и от общински съветници. В първия се твърдеше, че чиновникът е освободен заради жалба до полицията за нередности, на които е ставал свидетел. Чуха се слухове, че още в началото на мандата служители на общината били заставени да подпишат молби за напускане без дата, с които били притискани в ъгъла да вършат каквото им се разпореди.
 
Тогава бе направено претърсване и изземване на документи, като участие в акцията взеха и полицията, и прокуратурата.
 
Но въпреки съмненията за по-тежки злоупотреби, включително финансови и с власт, данни за престъпление така и не бяха засечени и не се стигна до повдигане на обвинение спрямо кмета Стойно Чачов.