Начало Любопитно Google отбеляза рождения ден на хип-хоп културата по запомнящ се начин

Google отбеляза рождения ден на хип-хоп културата по запомнящ се начин

СПОДЕЛИ

Днес всеки потребител на най-популярната интернет търсачка „Гугъл“ (Google) има възможността да се превърне в диджей.

По този начин платформата празнува своеобразния рожден ден на хип-хоп музиката, която днес навършва 44 години.

На 11 август 1973 година DJ Kool Herc, определян от мнозина за „баща“ на музикалния жанр, прави легендарно парти в нюйоркския квартал Бронкс.

Хърк, ямайски имигрант в САЩ, използва уменията си на пулта, за да удължава инструменталните части на популярни соул, фънк и рок хитове. Целта е хората да танцуват повече.

Иновативният начин на пускане на музика първоначално ражда брейк танците. Посредством смесването самият диджей пък се превръща от човек, който просто възпроизвежда чужда музика, в създател на собствени композиции.

Впоследствие се появяват МС-тата (Master of Ceremonies) или рапърите – хората, които взимат микрофона и започват да редят ритмични речетативи върху инструменталите.

Паралелно през 70-те в Ню Йорк се заражда и развива графити изкуството, което по естествен начин се превръща във визуалното изражение на хип-хоп културата.

Постепенно, от начин на изразяване на хората в бедните квартали на американския мегаполис, тя извървява пътя до това, което е днес – незаобиколим глобален феномен.

Първият официален рап сингъл е издаден през юни 1979 г. Той се казва „Rappers Delight“ и е на групата от New Jersey – Sugarhill Gang.

За основоположник на рапа е сочен Къртис Блоу , а хитът му за 1984 г. „Basketball“ го задържат няколко седмици под №1 в класацията на „Billboard“.

За да отпразнува рождението на хип-хопа „Гугъл“ днес дава на всеки потребител да влезе в ролята на Куул Хърк, като просто кликне на празничното графити лого на търсачката.

На разположение е въоръжението на класическия хип-хоп диджей – два грамофона, смесителен пулт и купчина плочи с музика, която да смесва по свой вкус.