Начало Общество Господа от Панагюрище докара колата на семейство Флинтстоун в Бургас

Господа от Панагюрище докара колата на семейство Флинтстоун в Бургас

СПОДЕЛИ

На Ретро парада за редки автомобили в Бургас се появи уникална реплика на колата на семейство Флинтстоун от прочутото детско филмче. Българският вариант на кракомобила на Фред събра погледите на посетителите на събора, но най-впечатления бяха децата, които чакаха дори на опашка, за да се снимат в атрактивното возило.

За разлика от оригиналния архаичен автомобил, който Фред Флинтстоун трябваше да кара тичайки, тази кола има двигател и може да бъде подкарана от всеки джигит.

Неин изобретател е монтьорът Георги Господов от Панагюрище, известен като Господа.

Теодор Димитров – панагюрецът, който завеща на България пет ТИР-а култура

„Един ден гледах филмчето и просто ми хрумна идеята да се пробвам да я направя. Загледах се хубаво в колата на Фред и започнах да събирам материалите. Намерих ел. двигател, мой приятел стругар ми направи шайби и аз я конструирах сам, без скица. Моделът е измислен от мен, затова е малко по-различен от оригинала. Сега вече има акумулатор и може да се движи. Имам я от 10 години, като 6 години я ползвах в родния ми град Панагюрище, децата й се радваха и ги разхождах по алеите на парка. Реших да я представя пред хората, които идват на ретро съборите, защото аз се гордея с нея, а любителите на автомобили й се радват. За първи път идвам в Бургас и съм много щастлив, че моето творение се харесва на бургазлии“, разказа Господов пред  Флагман.бг.

Той сподели, че каркомобилът му е струвал не повече от 300 лв., с които е купил материали, а всичко друго е изобретил със собствените си ръце. Той каза още, че съвсем скоро планува да реализира още един уникален автомобил, който се надява да покаже на следващото издание на Ретро парада в Бургас.

Баскетболистката Цонка Вайсилова: Играла съм със секнат кръст

„Страстта към автомобилите пламна още като бях ученик. Тогава конструирах едно колело, сложих му двигател от старите симсонки, онези с педалите, и се получи странно моторче. После отидох да уча в Селскостопанския техникум в село Златица. А след казармата с брат ми направихме сервиз в Панагюрище. Там работехме предимно по двигатели, преден мост, заден мост, скоростни кутии и така започнах да вдъхвам нов живот на стари смачкани коли – да ги ремонтиран, боядисвам и привеждам в приличен вид. Направих си частен сервиз в родния град през 1988 г. и години наред се занимавам само с автомобили. Имам и една каравана „Ситроен“, която беше купчина ламарини, но аз я ремонтирах, кабината и е оригинална, а каросерията направих от дърво и сега я използвам за търговска дейност“, сподели още Господов.

Радко Пърлев с първи солов авторски албум и изненада за панагюрци (ВИДЕО)

 

Текст и снимки: Светлозария КИДЕРОВА, flagman.bg