Начало Местна власт Стопаните, извършили доброволно клане на прасетата, вземат по 300 лева

Стопаните, извършили доброволно клане на прасетата, вземат по 300 лева

СПОДЕЛИ
свине

Списъците за обезщетяване на стопаните в област Пазарджик, извършили доброволно клане на домашните си прасетата са готови

Областният управител Стефан Мирев съобщи, че са изготвени списъците за подпомагане на стопаните, извършили доброволно клане на прасетата в стопанствата тип „заден двор“ в област Пазарджик.
Закланите прасета са над 3700 в 75 населени места в 2242 лични стопанства тип „заден двор“ на територията на областта.
Списъците са заверени от кметовете на населените места, официалните ветеринарни лекари, областния управител и са изпратени в МЗГХ. В област Пазарджик извън 20-килиметровите санитарни зони са постъпили списъци от Панагюрище, Поибрене, Оборище и Стрелча. Няма такива от Велинград, Белово и с. Славовица, въпреки решението на Областната епизоотична комисия за подпомагане на стопаните и в тези населени места.
След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства. Право на обезщетение имат стопанствата в 20-килиметровите санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии. За по-голямо улеснение на собствениците на прасета, представители на Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) ще посетят населените места за изплащане на подпомагането, за което кметът предварително ще обяви деня и часа. Средства ще се превеждат и по банков път.